2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beszállna egy rakéta-hajtóműves Teslába?

Még mindig sokan vannak, akik Elon Musk hihetetlennek tűnő bejelentéseit csak amolyan túlzó poénnak vélik; pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sem viccelt: a Tesla-vezér megerősítette, hogy a következő generációs Tesla Roadster SpaceX-csomaggal, vagyis rakétahajtóművekkel is rendelhető lesz. Ön kipróbálná? 

Bár az elképzelés megvalósításának módját egyelőre nem fejtette ki, de nagyjából sejteni lehet, hogy a tíz kis szerkezet, amelyet a vezérigazgató rakétahajtóműnek hívott, valójában úgynevezett COPV- (composite overwrapped pressure vessel) palackok, ami valójában magas nyomáson tárolt sűrített levegőt jelent, mely kieresztéskor az autó számára megadja a kellő löketet.

A palackok utántöltése automatikusan, levegőpumpán keresztül történik, amelyhez az akkumulátor adja az energiát, így az egész rendszer továbbra is 100 százalékban elektromos marad.

Vajon milyen lesz a rakéta-hajtóműves Tesla?  Fotó: Tesla

A plusz hajtóművek hatalmas tömegnövekedést okoznak, és sok helyre van szükségük, amit a Tesla úgy oldana meg, hogy kivenné a Roadster hátsó üléseit, és az így felszabaduló helyre pakolná a sűrített levegős palackokat.

A hátsó két ülés kérdése egyébként egy érdekes téma, ugyanis Elon Musk nem sokat beszélt róla, hogy ezeknek egész pontosan mi a funkciójuk, mert az autó nem túl nagy méreteit elnézve nem teljesen egyértelmű, hogy be tudna ülni oda két, akár karcsúbb felnőtt is... A CEO most az egyik hozzászólásban már gyerekülésként utal rájuk, így akár a gyerkőcök is élvezhetik a turbó-Roadster gyorsulásait. Az viszont biztos, hogy ez az autó verni fog mindent. No és persze, ha valaki csak felvágni akar egy egyedi járművel, bőven elég lesz annyit mondania, hogy rakéta-hajtóműves Teslája van.

Neked ajánljuk
Egyre ritkábban ülnek a Waymo önvezető autóinak kormányánál Így néz ki a jövő villanyautója Jövőre indul a Tesla Semi gyártása Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam