2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A villanyautók használt aksija gyorstöltésre is jó

Az EVgo a University of California kutatóival közösen belevágott technológiai demonstrációs projektjébe, melyben energiatárolókkal biztosítja gyorstöltői számára az energiát. Ennek első lépéseként két 50 kW teljesítményű DC-töltőjéhez kapcsolt energiatároló berendezést, amelyhez a BMW biztosította a használt akkucsomagokat.

Ha éppen nem a hálózatról érkezik az áram a csatlakoztatott villanyautókba, akkor a töltéshez használt energiát az EVgo töltőinél két 22 kWh-s BMW-aksi és egy 30 kW-os inverter adja, ami együttesen egy 30 kW/44 kWh-s energiatárolót eredményez.  Mert, mint tudjuk, bizony nagyon nem mindegy, mikor honnan érkezik az energia, amit autónkba táplálunk – ennek szabályozásában segít a töltőhöz kapcsolt akkumulátor. Akkor ugyanis, amikor a napelemek és szélturbinák olyan mennyiségű elektromosságot termelnek, amelyet a lakosság nem tud felhasználni, az akkumulátor ezzel a tiszta energiával feltölthető energiatárolóval megakadályozza a hálózat további terhelését.

„A használt akkumulátorok megnövekedett mértékű alkalmazása izgalmas fejlesztés, amivel a tiszta elektromos járművek töltése megfizethető marad, és a hálózatot is megszabadítjuk az elektromos áram keresletében mutatkozó kiugrásoktól. Az akkumulátorok újrahasználata mint tartalék energiaforrás mind a gazdaság, mind az elektromos járművek környezeti haszna szempontjából kölcsönösen előnyös” – magyarázta Austin Brown, a UC Davis Policy Institute for Energy igazgatója.

Az EVgo az Egyesült Államok egyik legnagyobb nyilvános töltőhálózatát üzemeltető vállalat Fotó: evgo.com

A későbbiekben az EVgo hálózatának további töltőinél is megjelenhetnek az energiatárolók, a vállalat ugyanis ezt a technológiát látja az olcsó villanyautó-töltés kulcsának, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a többi töltőnél is a tisztán elektromos BMW-kből származó aksikat használja-e majd.

Neked ajánljuk
Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam