2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Airbus napelemes robotrepülője 120 napig képes a levegőben maradni

Sok mindent megváltoztathat az Airbus új robotrepülője, amely 120 napig is a levegőben marad. A napelemes gép katonai és polgári célokra is használható lesz – a francia gyártó reményei szerint találmányuk komoly áttörést hozhat például a katasztrófavédelemben is. 

Szárnyfesztávolsága 25 méteres, de 75 kilót sem nyom a Zephyr S. Ehhez képest igen magasra száll: nemrégiben a Farnborough International Airshow légiexpón bemutatott pilóta nélküli jármű 21 ezer méteres magasságig képes emelkedni, ott pedig már a kereskedelmi repülés forgalmát és az időjárás viszontagságait is elkerüli. Hasonló magasságokba emelkedik a Zephyr T is, a Zephyr S. 140 kilós variánsa.

Sok mindent megváltoztathat az Airbus új robotrepülője Fotó: Zephyr S, © Airbus Defence and Space

A szokatlan repülési magasság nem véletlen: a gyártó kifejezetten egy olyan kategóriát szeretett volna életre hívni, amely valahol a műholdak és a pilóta nélküli repülőgépek között foglal helyet.

A Zephyr gépek napelemek segítségével gyűjtik be a működésükhöz szükséges energiát. Ennek is köszönhető, hogy akár 120 napon át képesek a levegőben maradni.

A gépek katasztrófahelyzetekben, akár kutatásra, akár például egy olajfolt vagy erdőtűz terjedésének megfigyelésére, a határszakaszok ellenőrzésére és már katonai célokra  is alkalmasak lesznek. Ezáltal részben kiválthatja a műholdakat, illetve olyan feladatokat is elláthat, melyeket jelenleg a gyorsan lemerülő drónokkal nem tudnak megoldani.

A Zephyr repülők első vásárlója a brit védelmi minisztérium lesz, az első példányok pedig 2019-ben szolgálatba állhatnak.

Neked ajánljuk
2033-ig 7 millió autóhoz készül majd villanymotor Győrben Az 5G nem csak digitális forradalmat, növekvő kibocsátást is jelent Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam