2019. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pilóta nélkül, napelemmel döntött világcsúcsot a Zephyr S

Sikeresen debütált a Zephyr S elnevezésű napelemes repülőgép, amely több mint 25 napot töltött a levegőben. A jármű ezzel megdöntötte az egyfolytában repülés eddigi világcsúcsát a pilóta nélküli repülőgépek kategóriájában.

Nemrégiben (itt) mi is beszámoltunk az Airbus legújabb napelemes repülőgépéről, amely azóta sikeresen teljesítette első útját. 

Az Arizonából július 11-én indult Zephyr S 25 napot, 23 órát és 57 percet töltött nagyjából 21,33 kilométeres magasságban, túlszárnyalva a Zephyr-program egy korábbi gépének 2010-es világrekordját, amely 14 nap, 22 perc és 8 másodperc volt.

Az Airbus pilóta nélküli légi rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője, Jana Rosenmann szerint a következő napokban ellenőrzik a műszaki adatokat, és megkezdik az év második felére tervezett repülések előkészítését a nyugat-ausztráliai Wyndham repülőterén.

A Zephyr egy nagy magasságú pszeudoműhold (High Altitude Psuedo-Satellite, HAPS), amely kizárólag napenergiával működik. Az eszköz képes a műholdakéhoz hasonló szolgáltatást nyújtani, és repülőgépként is funkcionálni.

Az Airbus repülőgépe mindössze 75 kilogramm, szárnyfesztávolsága pedig 25 méter. A repüléshez szükséges energiát a szárnyakon elhelyezett napelemek biztosítják, a nappal termelt többletet a könnyű és nagy kapacitású lítium-kén alapú akkumulátorok tárolják, lehetővé téve a hosszú ideig tartó repülést.

Neked ajánljuk
Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken A világ első kizárólag napenergiával működő vonata Musk röviden válaszolt az ukránok kérésére A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen
Tovább a forrásra: parameter.sk
Vissza
Hírfolyam