2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotok fognak áramot tankolni a villanyautókba?

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan a villanyautósoknak járműveik feltöltésével sem kell bíbelődniük. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai ugyanis kifejlesztettek egy olyan robot által vezérelt gyorstöltőrendszert, amely  gyorsabban tud „tankolni”, mint az ember. 

A Grazi Műszaki Egyetem munkatársainak találmánya egy olyan robot által vezérelt gyorstöltőrendszer, amely egy fémszerkezetből és egy rugalmas robotkarból áll.

Az elektromos járművek akkor is gyorsan feltölthetők a segítségével, ha azok eltérő parkolási pozíciókban helyezkednek el. 

Az osztrák kutatók által megtervezett és megalkotott megoldás támogatja az elektromos gépkocsik szabványos és hagyományos csatlakozóit, így nincs szükség semmilyen további adapterre.

Bernhard Walzel, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa kifejtette, hogy először sikerült egy robot által vezérelt töltőállomásnak önállóan és egymás után több elektromos autót is feltöltenie anélkül, hogy ehhez különleges adapterre lett volna szükség. A kifinomult kameratechnikának köszönhetően a robot felismeri a gépkocsi töltőrendszerét. A szakembereknek sikerült megoldaniuk a járművek parkolási pozíciójából eredő problémákat, így a rendszer akkor is működik, ha egy autó nem megfelelő módon áll be a töltőállomás elé. 

A töltési folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe, ehhez új folyadékhűtéses csatlakozók és kábelek megalkotására volt szükség. A projektben a Grazi Műszaki Egyetem mellett a BMW, a grazi MAGNA Steyr Engineering, a linzi KEBA és az Osztrák Gépjármű-technológiai Egyesület (ÖVK) szakértői vettek részt.

Neked ajánljuk
Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? Hogyan teljesítettek a világ autóiparai az elektromos autók piacán? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam