2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A műanyagszemét lesz az autók új üzemanyaga?

A Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hirogénmeghajtású járműveknek. Az ötlet figyelemre méltó, ám a megvalósítás még odébb van.  

A terv szerint egy fényelnyelő anyagot tesznek a műanyaghoz, majd az oldatot napfénynek teszik ki. A lúgos kémiai folyamat végén hidrogén keletkezik.

Ez hosszú távon olcsóbb lehet a jelenlegi újrahasznosításnál, és a legfontosabb: a felesleges műanyaghulladék ellentüntetése mellett még a hidrogénmeghajtású járművekhez szükséges üzemanyag ára is csökkenhetne. 

Műanyagszemét hajthatja az autókat? Fotó: MTI/Kollányi Péter

A technológia további előnye a kutatók szerint, hogy különböző műanyagtípusoknál is  használható, sőt a műanyagba keveredő szemét sem zavarja, egy kis ételmaradék még jót is tesz a kémiai folyamatnak – állítólag. 

Mindez persze csak terv, a leghatékonyabb megoldás még mindig  a hulladéktermelés radikális csökkentése lenne.

Neked ajánljuk
Nem találja a slusszkulcsot? A BMW appjának köszönhetően nem is lesz rá szüksége E-benzint fejleszt az Audi Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „Legyél TE is Eleven!” – Fenntarthatósági Nap az Akvárium Klubban Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam