2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Troliszerű kamionok lephetik el Olaszországot

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópálya-szakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. A különleges utat áramszedővel felszerelt elektromos kamionok számára építik. 

Első körben az A35-ös autópálya egyik Bergamóhoz közeli, hat kilométeres szakaszán installálják az oszlopokat és a vezetékeket.

A kísérleti projekt a Scania svéd teherkocsigyártó és az A35 Brebemi autópálya-szakasz kezelője közös munkája, többek között a Siemens együttműködésével.

A Scaniának nem ez az első ilyen kísérlete: Svédországban az E16-os autósztrádán, Gävle városának közelében már felavattak egy két kilométeres szakaszt, de Németországban is hasonló beruházáson dolgoznak.

 

A Scania olaszországi cége, az Italscania elnöke, Franco Fenoglio a projekttel forradalmi változásokat ígért, amellyel gyorsabban valósulhat meg a fenntartható szállítmányozás.

A hvg.hu a repubblica.it hírportál nyomán azt írja, hogy a további a tervek között szerepel az is, hogy olyan, a körkörös gazdaság elvén működő autópálya készül, amely az energiát is maga termeli napelemes paneleken keresztül.

Neked ajánljuk
Horvátországban épül a világ egyik első zéróemissziós óceánjárója Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam