2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Troliszerű kamionok lephetik el Olaszországot

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópálya-szakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. A különleges utat áramszedővel felszerelt elektromos kamionok számára építik. 

Első körben az A35-ös autópálya egyik Bergamóhoz közeli, hat kilométeres szakaszán installálják az oszlopokat és a vezetékeket.

A kísérleti projekt a Scania svéd teherkocsigyártó és az A35 Brebemi autópálya-szakasz kezelője közös munkája, többek között a Siemens együttműködésével.

A Scaniának nem ez az első ilyen kísérlete: Svédországban az E16-os autósztrádán, Gävle városának közelében már felavattak egy két kilométeres szakaszt, de Németországban is hasonló beruházáson dolgoznak.

 

A Scania olaszországi cége, az Italscania elnöke, Franco Fenoglio a projekttel forradalmi változásokat ígért, amellyel gyorsabban valósulhat meg a fenntartható szállítmányozás.

A hvg.hu a repubblica.it hírportál nyomán azt írja, hogy a további a tervek között szerepel az is, hogy olyan, a körkörös gazdaság elvén működő autópálya készül, amely az energiát is maga termeli napelemes paneleken keresztül.

Neked ajánljuk
Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam