2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltalálták a vegyszerek és energia nélkül működő fagymentesítést

A Virginia Tech Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani. Az innovációnak főleg az autósok örülhetnek majd. 

A fagyás jelentette problémát évek óta próbálják megoldani a kutatók. A hagyományos jégtelenítési módszerek közé tartozik a fagyásgátló vegyszerek használata és az olyan energiaigényes megoldások, mint a fűtés. Újításnak számítanak az olyan speciális borítások, amelyek védenek a fagyás ellen, ám ezek a burkolatok nem tartósak, és könnyen lekopnak.

„Mi azonban a jég egyedülálló kémiáját használjuk fel a fagyás kivédéséhez” – magyarázta Farzad Ahmadi, a Virginia Tech doktorandusza.

A kutatók mikrobarázdák hálózatát alakították ki egy apró, kezeletlen alumíniumlapon. Ezek a mikrobarázdák alkotják a felület azon részét (mindössze 10 százalékát), amelyre a jégképződés korlátozódik, olyan alacsony nyomású zónákat kialakítva, amelyek kivonják a nedvességet a levegőből, biztosítva, hogy a felület maradék 90 százaléka teljesen száraz és jégmentes maradjon még fagypont alatti hőmérsékletű, nyirkos környezetben is.

Farzad Ahmadi kísérletet végez a Virginia Tech egyetemi laboratóriumában Fotó: Virginia Tech

Jonathan Boreyko, az egyetem munkatársa szerint a fejlesztés valódi ereje abban rejlik, hogy mivel maguk a jégcsíkok „végzik a munkát”, a technológia bármilyen felületen alkalmazható. Részben ennek köszönhető, hogy hasznosítani lehetne nemcsak autók szélvédőjén, hanem a repülőgépek szárnyán is. 

Mindemellett az új módszerrel csökkenteni lehetne a hagyományos jégtelenítési módszerek környezetre gyakorolt káros hatásait. Ahhoz, hogy egyetlen repülőgép szárnyait egyetlen útra fagymentesítsék, több ezer liter vegyszerre van szükség. A vegyi anyagok aztán a talajvízbe kerülnek, vagy apró cseppecskék formájában szétszóródnak a levegőben.

Neked ajánljuk
Számít a forma: bemutatkozott a Flying-V Ősi búza és bionapraforgó: Így lehet egy rossz talajból a legtöbbet kihozni (videó) Jöhetnek a fehér napelemek is! Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam