2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Debütált a németországi okosút

Különleges projekt  vette kezdetét Németországban: Köln közelében ugyanis olyan napelemes utat adtak át, amely elnyeli a közlekedés zaját, áramot termel, és még a jeget is elolvasztja. 

A különleges – 90 méter hosszú – útszakaszt 150 napelem fedi; ezek a teherautók terhelését is elbírják, átengedik a fényt, és nem csúsznak.

A 200 négyzetméteres szakasz szakasz évi 16 000 kW óra áramot tud termelni – egy négytagú család egyéves fogyasztását.

Gondoskodtak a biztonságról is: a modulok feszültsége csak 30 volt, ezért az emberekre és az állatokra sem jelentenek veszélyt. 

Külön érdekesség, hogy az út szerkezete még azt is lehetővé teszi, hogy a víz lemossa a szennyeződéseket, és megakadályozza az aquaplaningot, amikor nagy esőben kormányozhatatlanná válnak az autók.

Út a jövőbe, út a jövőből Fotó:Solmove

A szakemberek szerint a német úthálózatot (nem számítva az autópályákat) napelemekkel beborítva 20 millió elektromos járművet lehetne indukciós árammal menet közben vagy a parkolókban tölteni.

Az ilyen utak építésének (nyilván rendkívül magas) költségét az illetékesek nem árulták el, csak annyit: a négyzetméterenkénti 250 eurós ártól lehet a módszer gazdaságos. Egyébként ilyen utat elsőnek Hollandiában építettek. Létezik a technológia Kínában, de terveznek napelemes utakat Los Angelesben és a Szilícium-völgyben is.

Neked ajánljuk
Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam