2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jövőre már tényleg jöhetnek a külső légzsákok

Akár negyven százalékkal is csökkenthetik a balesetek súlyosságát az autón kívül nyíló légzsákok – mondják az ilyen eszközöket fejlesztő ZF-nél. Évek óta dolgozik rajta, de már látja a szériaközeli állapotot a beszállítócég. A külső légzsákokkal szerelt járművek a 2020-as évek elején kerülhetnek forgalomba. 

A német konszern évek óta dolgozik külső légzsákjain. Maga a műfaj nem az ő találmányuk, az akkor még független, azóta már a ZF-hez tartozó TRW öt éve kezdte népszerűsíteni saját fejlesztéseit, a Volvo pedig már szériában megcsinálta a motorháztető és a szélvédő közé telepített légzsákot a V40-esen, de a ZF ennél messzebb menne. Az ő rendszerük nem a gyalogosvédelemnek szól, az autó oldalsó, külső felületeire rányíló nagy légzsákokkal csökkentenék az ütközések erejét. 

A ZF, a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak egyike által fejlesztett külső légzsákok elsősorban az ütközések erejét mérsékelnék Fotó: totalcar.hu

A cég friss közleményében arról ír, saját belső tesztjeiken negyvenszázalékos sérüléscsökkenést mértek a légzsák hatására. 

Külső zsákjaik két-háromszor nagyobbak, mint a legnagyobb belső függönylégzsákok, így ezeket több fúvóka fújja egy időben, az anyaguk pedig ugyanolyan szövet, mint amiket az utastér légzsákjaihoz használnak. A rendszer része egy radarokból és lidarokból álló hardver is, illetve saját szoftver. Ezeket így együtt kínálják majd a gyártóknak, ha eljön végre a szériaállapot.

Jövőre már bemutatják a kész rendszert nyilvános bemutatókon, azzal hozzák meg az autógyártók kedvét. Ha gyorsan megjönnek az első megrendelők, a húszas évek elején valamikor forgalomba kerülhetnek az első ezzel szerelt autók. 

Neked ajánljuk
Önjáró villanybuszalvázat fejleszt az Ikarus és az Óbudai Egyetem Hidrogénmeghajtású repülők tervét mutatta be az Airbus Egyre népszerűbbek a befektetők körében a rovarevő startapok Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam