2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagszemét lesz az autók új üzemanyaga?

A Swansea Egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, mely a műanyaghulladékból készítene üzemanyagot a hidrogénmeghajtású járműveknek. Az ötlet figyelemre méltó, ám a megvalósítás még odébb van.  

A terv szerint egy fényelnyelő anyagot tesznek a műanyaghoz, majd az oldatot napfénynek teszik ki. A lúgos kémiai folyamat végén hidrogén keletkezik.

Ez hosszú távon olcsóbb lehet a jelenlegi újrahasznosításnál, és a legfontosabb: a felesleges műanyaghulladék ellentüntetése mellett még a hidrogénmeghajtású járművekhez szükséges üzemanyag ára is csökkenhetne. 

Műanyagszemét hajthatja az autókat? Fotó: MTI/Kollányi Péter

A technológia további előnye a kutatók szerint, hogy különböző műanyagtípusoknál is használható, sőt a műanyagba keveredő szemét sem zavarja, egy kis ételmaradék még jót is tesz a kémiai folyamatnak – állítólag. 

Mindez persze csak terv, a leghatékonyabb megoldás még mindig a hulladéktermelés radikális csökkentése lenne.

Neked ajánljuk
Közel a valódi önvezető autó? Tisztán suhan a repülő napelemes csónak Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek A klímaváltozás elleni fellépésre összpontosít az Európai Központi Bank
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam