2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jövőre piacra lép a Toyota világelső etanol-elektromos hibridje

Az idén áprilisban prototípusként bemutatott etanolüzemű Prius piacéretté vált, egymilliárd brazil reálos (körülbelül 75,6 milliárd forint) beruházással a Toyota 2019-ben útjára indítja a világ első etanol-elektromos hibrid járművének forgalmazását és sorozatgyártását Brazíliában.

A Prius Hybrid FFV (flexi-fuelvehicle) kifejlesztésekor kettős cél lebegett az autógyár helyi leányvállalata, a Toyota doBrasil szeme előtt: egyrészt még népszerűbbé kívánták tenni a hibrid technológiát Brazíliában, másrészt tovább szerették volna csökkenteni a Toyota Prius eleve kedvező (európai kivitelében akár 83 g/km) CO2-kibocsátását.

Az elmúlt fél év során a Toyota Prius Hybrid FFV intenzív tesztprogramon esett át. Az új hibrid megbízhatósága, tartóssága és teljesítménye a szakemberek minden várakozását felülmúlta Fotó: autoszektor.hu

A dél-amerikai országban a világon az elsők között a hetvenes években indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája. A kormányzati és gazdasági támogatással megvalósított cukornádalapú etanolgyártás mára a világ első számú etanolexportőrévé és a második legnagyobb etanol-üzemanyaggyártójává tette a hatalmas országot, ahol a benzines újautó-eladásokból több mint ötven százalékkal részesednek a benzin-etanol kettős üzemű járművek.

Az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával ténylegesen szénsemleges működésre képes járművet fejlesztett ki a japán vállalat.

A kormányzati és oktatási intézmények, valamint a brazil cukornádszövetség (UNICA) bevonásával megvalósult projekt a Toyota „Környezetvédelmi Kihívás 2050” programjának szerves részét képezi, és hozzájárul ahhoz, hogy a program célkitűzéseivel összhangban a Toyota globális CO2-kibocsátása 2050-re a 2010-es értékek egytizedére essen vissza.

Az új modell áráról és pontos technikai adatairól későbbre ígértek tájékoztatást.

Neked ajánljuk
A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket pusztító tüzeket Áder János: A magyar vízipari tudástőke exportképes termék A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát A zene és az emberi test a víz drámájáról is érzékletesen szól Budapesti Víz Világtalálkozó: a fórum, ahol a tudomány és a politika találkozik
Tovább a forrásra: autoszektor.hu
Vissza
Hírfolyam