2019. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan a Scania önvezető buszai fuvarozhatják a svédeket

A Scania szerint a technológia már elég érett ahhoz, hogy nyilvános utakon, élesben teszteljék az önvezető buszokat. A márka legújabb projektjének köszönhetően hamarosan ilyen járgányok fognak közlekedni a Stockholm külvárosában fekvő Barkarby utcáin.

A következő néhány hónapban a Scania a skandináv országok legnagyobb buszos tömegközlekedési szolgáltatójával, a Nobinával közösen tökéletesíti a két alacsonypadlós Scania Citywide LF típusú autóbusz önvezető szoftverrendszerét, hogy azok teljesen biztonságosan gurulhassanak ki a svéd főváros központjától húsz kilométerre fekvő, villámgyorsan terjeszkedő lakóövezet közútjaira 2020 elején.

Mint kiderült, a két tisztán elektromos meghajtású jármű a projekt első szakaszában még utasok nélkül közlekedik egy helyi metróállomás és a lakótelep közötti 5 kilométeres szakaszon, melyből kezdetben 1 kilométert fognak megtenni emberi segítség nélkül. Bár a kormányhoz csak vészhelyzet esetén nyúlhat, a volán mögött azért ülni fog egy a balesetmentes utazásért felelős felügyelő személy.

A második szakaszban már a teljes távolságot a mesterséges intelligencia fogja levezetni, és ekkor már utasok is élvezhetik a modern technológia által nyújtott kalandot.

Teljesen önvezető elektromos buszok tesztelésére készül a Scania Svédországban Fotó: Scania

Az elektromos buszok négy megállóban fogják felvenni az ott várakozó embereket, és naponta várhatóan 300 utasnak szolgáltatnak fuvart.

Svédországban egyébként már korábban is teszteltek önvezető buszokat közúton.

Neked ajánljuk
A világ első kizárólag napenergiával működő vonata Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken Önjáró villanybusszal utazhatnak a bécsiek A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam