2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan a Scania önvezető buszai fuvarozhatják a svédeket

A Scania szerint a technológia már elég érett ahhoz, hogy nyilvános utakon, élesben teszteljék az önvezető buszokat. A márka legújabb projektjének köszönhetően hamarosan ilyen járgányok fognak közlekedni a Stockholm külvárosában fekvő Barkarby utcáin.

A következő néhány hónapban a Scania a skandináv országok legnagyobb buszos tömegközlekedési szolgáltatójával, a Nobinával közösen tökéletesíti a két alacsonypadlós Scania Citywide LF típusú autóbusz önvezető szoftverrendszerét, hogy azok teljesen biztonságosan gurulhassanak ki a svéd főváros központjától húsz kilométerre fekvő, villámgyorsan terjeszkedő lakóövezet közútjaira 2020 elején.

Mint kiderült, a két tisztán elektromos meghajtású jármű a projekt első szakaszában még utasok nélkül közlekedik egy helyi metróállomás és a lakótelep közötti 5 kilométeres szakaszon, melyből kezdetben 1 kilométert fognak megtenni emberi segítség nélkül. Bár a kormányhoz csak vészhelyzet esetén nyúlhat, a volán mögött azért ülni fog egy a balesetmentes utazásért felelős felügyelő személy.

A második szakaszban már a teljes távolságot a mesterséges intelligencia fogja levezetni, és ekkor már utasok is élvezhetik a modern technológia által nyújtott kalandot.

Teljesen önvezető elektromos buszok tesztelésére készül a Scania Svédországban Fotó: Scania

Az elektromos buszok négy megállóban fogják felvenni az ott várakozó embereket, és naponta várhatóan 300 utasnak szolgáltatnak fuvart.

Svédországban egyébként már korábban is teszteltek önvezető buszokat közúton.

Neked ajánljuk
Tesla, gyere ide! Megérkezett Luca, a hulladékból készült villanyautó Két év múlva már csak villanybuszok állíthatók forgalomba a hazai tömegközlekedésben Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam