2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Debütált a Tesla Model Y

Elon Musk Los Angelesben bemutatta a Tesla legújabb büszkeségét, a Model Y-t. A Model 3 mintájára épült tisztán elektromos járgánnyal egyetlen töltéssel akár 482 kilométert is megtehetünk. 

Elon Musk szerény Twitter-bejegyzése után minden Tesla-rajongó izgatottan várta a rejtélyes Model Y debütálását. 

A márka negyedik nagy sorozatban készülő típusát Los Angelesben mutatta be Musk. A Tesla formanyelvébe tökéletesen illeszkedő Model Y a Model X hátsó szárnyas ajtóit ugyan nem kapta meg, de lehet hozzá nagy üvegtetőt és akár hét ülést is rendelni. Ahogy várható volt, az újdonság a Model 3 technikájára épül, az alkatrészek háromnegyede megegyezik a két típusban.

Lehullt a lepel a Tesla legújabb reménységéről Fotó: Tesla

Musk szerint

a Model Y a szabadidő-autók praktikumát a sportautók dinamikájával ötvözi,

amit az alacsony tömegközépponttal (a padlóban van az akkumulátor) és légellenállással (0,23 az alaktényező), valamint az erős villanymotorokkal értek el.

Ahogy a Model 3 esetében, ebből is először a drágább változatok lesznek kaphatók, Észak-Amerikában 2020 őszétől, Európában várhatóan 2022-től.

A Model Y berendezése a Model 3-at idézi, a belső tér legfontosabb eleme a 15 col átlójú, középre beépített érintőképernyő, amely a normál műszerfalat is helyettesíti. Az Autopilot önvezető rendszer is elérhető a kocsihoz.

A belső tér olyan, mint a Model 3-ban Fotó: Tesla

MENNYI AZ ANNYI?

  • A Long Range hatótávolsága 483 km, a végsebessége 210 km/óra, a gyorsulása 0-97 km/órára 5,5 másodperc, az ára pedig  45 ezer dollár (13 millió Ft) lesz.
  • A kétmotoros, összkerékhajtású Dual Motor verzió 51 ezer dollár (14,15 millió Ft), ennek a hatótávja „csak" 450 km, azonban a végsebessége már 217 km/óra, a gyorsulása pedig csak 4,8 másodperc 0-97 km/órára.
  • A legerősebb és leggyorsabb Performace kivitel hatótávja szintén 450 km, a végsebesség 241 km/óra, a gyorsulása mindössze 3,5 másodperc 0-97 km/órára. Nem véletlen, hogy ez a legdrágább a maga 60 ezer dolláros (16,6 m Ft) alapárával.
  • 2021 tavaszától lesz elérhető a Standard Range, 39 ezer dollárba (10,8 millió Ft) kerül, de ez is többet tud a mai villanyautók többségénél: 370 km a hatótávja, 193 km/óra a végsebessége és 5,9 másodperc a gyorsulása.

Ha beindul a gyártása, jó eséllyel a Model Y lesz a legnagyobb darabszámban értékesített Tesla. Elon Musk szerint arra is van esély, hogy a Model Y-ból több fogyjon, mint a másik három Tesla-típusból együttvéve.

A Model Y debütálását itt lehet megtekinteni: 

Neked ajánljuk
Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam