2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önvezető villanykamion biztonsági sofőr nélkül

A  svéd Einride elsőként küldött önvezető kamionokat közútra: a tisztán elektromos T-Pod nevű, egyenként huszonhat tonnás járművek Jönköping városának egyik népszerű szállítmányozási útvonalán, egy raktár és egy logisztikai központ között járnak, sofőr nélkül. Videón mutatjuk a különleges monstrumot.

A vezetőfülke nélküli T-Podokat kamerákkal, radarokkal és 3D-s szenzorokkal szerelték fel, így 360 fokban képesek érzékelni a környezetet. Az 5G-hálózaton keresztül irányítható és felügyelhető kamionok önvezető platformját az Nvidia fejlesztette.

A 2020 végéig tartó tesztidőszakban 5 km/h-s sebességgel közlekedhet az önvezető elektromos kamion

– ezt a limitet annak ellenére szabta meg a svéd közlekedési hivatal, hogy akár 85 km/h-val is tud menni a jármű.

Az Einride szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a kamion egy nap többször megteszi majd a kijelölt útját, amely ugyan csak 300 méteres, de öt kanyar és egy forgalmas 100 méteres szakasz nehezíti az útvonalat.

Az Einride két éve még azt tervezte, hogy 2020 végéig 200 T-Podod állít szolgálatba a Götenborg–Helsingborg közötti, több mint 200 kilométeres útvonalon. A tisztán elektromos monstrum akkumulátora egyébként 200 kilométer megtételére képes, ezért a cég töltőállomások telepítésére is készül.

Neked ajánljuk
Tisztán suhan a repülő napelemes csónak Új korszak jöhet az újrahasznosításban Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam