2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önvezető villanykamion biztonsági sofőr nélkül

A  svéd Einride elsőként küldött önvezető kamionokat közútra: a tisztán elektromos T-Pod nevű, egyenként huszonhat tonnás járművek Jönköping városának egyik népszerű szállítmányozási útvonalán, egy raktár és egy logisztikai központ között járnak, sofőr nélkül. Videón mutatjuk a különleges monstrumot.

A vezetőfülke nélküli T-Podokat kamerákkal, radarokkal és 3D-s szenzorokkal szerelték fel, így 360 fokban képesek érzékelni a környezetet. Az 5G-hálózaton keresztül irányítható és felügyelhető kamionok önvezető platformját az Nvidia fejlesztette.

A 2020 végéig tartó tesztidőszakban 5 km/h-s sebességgel közlekedhet az önvezető elektromos kamion

– ezt a limitet annak ellenére szabta meg a svéd közlekedési hivatal, hogy akár 85 km/h-val is tud menni a jármű.

Az Einride szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a kamion egy nap többször megteszi majd a kijelölt útját, amely ugyan csak 300 méteres, de öt kanyar és egy forgalmas 100 méteres szakasz nehezíti az útvonalat.

Az Einride két éve még azt tervezte, hogy 2020 végéig 200 T-Podod állít szolgálatba a Götenborg–Helsingborg közötti, több mint 200 kilométeres útvonalon. A tisztán elektromos monstrum akkumulátora egyébként 200 kilométer megtételére képes, ezért a cég töltőállomások telepítésére is készül.

Neked ajánljuk
Villanyrepülőt tesztel a NASA Villanytaxik száguldoznak a Szajnán A svédek is piacra dobják a saját villanyautójukat Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam