2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme Bécs „legtisztább” kukásautója

Az osztrák főváros munkába állította első elektromos kukásautóját. A bécsi köztisztaságiak kérésére környezettudatosan átalakított járgány üzemeltetéséhez még külön töltőállomásra sincs szükség – elég csak éjszakára bedugni a köztisztaságiak garázsának egyik 400 V feszültségű csatlakozójába.

A bécsi köztisztaságiak (MA 48) már évek óta törekednek arra, hogy környezetbarátabbá és élhetőbbé varázsolják az osztrák főváros lakóinak mindennapjait. Céljukhoz most egy lépéssel közelebb kerültek: üzembe helyezték első teljesen elektromos kukásautójukat.

Egy egyedülálló fejlesztésről van szó, egész Ausztriában nincs olyan szemétszállító, amely nemcsak az alapfunkciókhoz, de a szemetesek ürítéséhez is tisztán elektromos energiát használna fel.

Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok bemutatja az első teljesen elektromos kukásautót Bécsben Fotó: PID/Christian Fürthner

Az első tesztfázisban Bécs belvárosában gyűjti majd össze a szemetet, utána pedig más területeken is kipróbálják. Az autó akár 100 kilométer megtételére is képes lehet, feltöltéséhez pedig elegendő egy 400 V feszültségű csatlakozó, így az üzemeltetéshez még töltőállomásra sincs szükség. Az elektromos kukásautó működését az első évben figyelemmel kíséri a Bécsi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja is, hogy a tapasztalatok alapján a későbbiekben esetleg a teljes járműparkot átalakíthassák.

Bécs első környezetkímélő kukásautóját egyébként május 28-án mutatták be a bécsi klímacsúcson, melyen többek között Áder János köztársasági elnök, Arnold Schwarzenegger és Greta Thunberg környezetvédő aktivista is részt vett.

Neked ajánljuk
Napelemfólia került egy bécsi metrómegállóra Indiana Jones módjára gyűjtötték tudósok haszonnövények vadon élő rokonainak magjait A felhőből érkező adatok alapján szántanak és vetnek A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam