2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számít a forma: bemutatkozott a Flying-V

A fenntarthatóság érdekében a repülőgépek óriási károsanyag-kibocsátására mielőbb megoldást kellene találni. Ezt a célt szolgálná a futurisztikus Flying-V is, amely különleges formájának köszönhetően (elméletileg) húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani, mint az Airbus A350-900.

A Flying-V különleges repülőgépet Justus Benad, a Berlini Műszaki Egyetem hallgatója álmodta meg, és a holland Delfti Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették ki.

A futurisztikus megjelenésű járművön az utasfülke, az üzemanyagtartályok és a csomagtér is a szárnyakban található. 

A tervek szerint a Flying-V húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani, mint az Airbus A350-900, miközben hasonló számú utast szállít majd.

A repülőre 314 ülést terveztek. Az üzemanyag-hatékonyság az áramvonalas kialakításnak és a gép alacsonyabb súlyának köszönhető.

Roelof Vos, a projekt vezetője kiemelte: a légi közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás 2,5 százalékát teszi ki, és az iparág még mindig növekszik, így szükségessé vált, hogy minél fenntarthatóbb repülőgépeket tervezzenek. Az egész gépezetet azonban nem lehet villamosítani, mert olyan súlyt érne el, amellyel nem lehetne átrepülni az Atlanti-óceánt. Ezért más ötlettel kellett előállni, hogy csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást – tette hozzá Vos.

Sajnos elég sokat kell várni a Flying-V debütálására: a tervezők szeptemberre készítik el a gép méretarányos modelljét, a kész repülőt pedig várhatóan 2040 és 2050 között helyezik majd üzembe.

Neked ajánljuk
Fenntartható módszert dolgoztak ki mikrobiológusok a vizek műanyagmentesítésére Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Tévúton járunk, és a jövőben máshogy fognak kinézni a tengeri szélparkok? Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam