2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ első kizárólag napenergiával működő vonata

Ausztráliában működik a világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata, amely egy több mint 120 éve épült, 3 km hosszú vasútvonalon szállítja az utasokat egy üdülőhelyen a szállodák és a strand között. A napelemek termelése tölti az akkumulátort, és a meghajtás mellett fedezi az összes fedélzeti eszköz energiaigényét is.

Röpke 100 éves működés után 2004-ben leállították az akkor még dízelüzemű vasútvonalon a közlekedést. Szerencsére 10 évvel később valaki fantáziát látott az újraindításában, méghozzá fenntartható szemlélettel.

Fotó: facebook.com/byronsolartrain

A régi motorvonatot felújították, a két dízelmotor egyikét villanymotorokra cserélték, beépítettek egy akkumulátort, és speciális hajlékony napelemeket helyeztek el a vonat tetejére, melyek összteljesítménye 6 kW.

Az energiatakarékosság érdekében a világítótesteket LED-re cserélték, és fékezéskor a motor generátor üzemben visszatermel az akkumulátorba. A „fűtőház” tetejére további 30 kW napelemet helyeztek el, amely visszatermel a közcélú hálózatba, és természetesen igény esetén feltölthető az álló vonat akkumulátora is. A megmaradt második dízelmotort biztonsági célból hagyták a vonatban, a mindennapi működés során nem használják.

Neked ajánljuk
2033-ig 7 millió autóhoz készül majd villanymotor Győrben Gyógyulgat a Nagy-korallzátony Belső használatra tesztel elektromos kamionokat a Škoda Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam