2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így védheted nyáron a villanyautód akkumulátorát

A villanyautosok.hu télen felhívta a figyelmet arra, hogy aki hosszú távra tervez az autójával, nem árt, ha tesz néhány óvintézkedést a kemény hidegben. Mostanában inkább a kánikula aktuális, vajon ilyenkor is tehetünk valamit az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében?

Az akkumulátor a 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet kedveli leginkább, sem a hideg, sem a meleg nincs jó hatással az elektromos autók energiatároló egységeire, az élettartamukra, sem kapacitásukra.

Mire érdemes odafigyelni?

Az akkumulátort télen igyekezzünk védeni a hidegtől, nyáron pedig a melegtől. Ha lehet, parkoljunk árnyékban vagy mélygarázsban, és az sem mindegy, hogy este 50 fokos aszfalt van az autó alatt vagy árnyékos, esetleg füves terület. Ha az utóbbira nincs lehetőség, az éjszakai parkolás előtt öntsük le egy vödör vízzel a forró aszfaltot.

Ennél is fontosabb, hogy csak akkor használjunk villámtöltőt, amikor feltétlenül szükséges, hiszen egy 50 kW-os villámtöltő 15-25 fokkal képes megnövelni az akkumulátor hőmérsékletét, ami csak nagyon hosszú idő alatt tud lehűlni a nyári kánikulában. Egy 22 kW-os DC-töltő csak 5-7 fokkal melegíti fel az akkut, ha tehát belefér, hogy 30 perc helyett 60 percet töltünk, akkor érdemes ezt választani. A legjobb természetesen a lassú AC-töltés, a gyári konnektoros töltő gyakorlatilag nem mérhető mértékben emeli az akku hőmérsékletét, de egy 32 amperes (6-7,2 kW) töltés is csak 2-3 fok hőmérséklet-növekedést jelent.

Neked ajánljuk
700 kilométeres hatótávval kecsegtet a Mercedes EQS Dízeles vagy benzines autója van? Tudta, hogy 1 nap alatt elektromossá alakíthatja? Hamarosan Prágában is lehet „GreenGózni” Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: http://nrgreport.com/
Vissza
Hírfolyam