2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korszerű bioüzemanyagokat fejleszt a MOL

A MOL-csoport kiemelten foglalkozik a korszerű bioüzemanyagok környezetkímélő előállítására alkalmas technológiák vizsgálatával, melyekkel hozzájárulnak a hagyományos fosszilis üzemanyag-alapú szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a régi anyagok innovatív felhasználásához.

„A Rijekai Finomítóban számos tesztüzemet végeztünk, többek között előkészítő próbaüzem keretében vizsgáltuk a jövőbeni alapanyagok előállítására irányuló hulladékolaj-feldolgozás és a cellulózhulladék-alapú pirolízisolaj-előállítás lehetőségeit” – írják Éves Jelentésükben.

Fotó: shuterstock.com

Emellett 2018-ban döntés született a Dunai Finomítóban megvalósítandó alapanyag előállítására irányuló használt zsír és használt olaj feldolgozását célzó beruházásról.

A tervezett termékek hozzájárulnak a hagyományos fosszilis üzemanyag-alapú szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az régi anyagok innovatív felhasználásának teljesüléséhez.

A MOL-csoport csatlakozott egy konzorciumhoz, melynek célja korszerű bioüzemanyagok előállítása lignocellulóz biomasszából. A 4REFINERY projekt keretében különböző technológiai megközelítések segítségével vizsgálják a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási hulladékok cseppfolyósítási, valamint az olajok finomítóüzemekben történő továbbfeldolgozásának lehetőségeit.

2018-ban folytatódott a Biofinomító projekt, mely a rendkívül alacsony szénkibocsátású második generációs bioetanol előállítási lehetőségeit vizsgálja a sisaki (Horvátország) ipartelep zöld energiatermelési programmal összhangban. Az év során elkészült az üzleti modell a biomassza-ellátási lánc kialakítására, többek között különböző alapanyagtípusokkal is elvégezték a mezőgazdaságimaradék-gyűjtés próbaüzemét és az energianövények helyszíni vizsgálatát.

 
Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: molgroup.info
Vissza
Hírfolyam