2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korszerű bioüzemanyagokat fejleszt a MOL

A MOL-csoport kiemelten foglalkozik a korszerű bioüzemanyagok környezetkímélő előállítására alkalmas technológiák vizsgálatával, melyekkel hozzájárulnak a hagyományos fosszilis üzemanyag-alapú szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a régi anyagok innovatív felhasználásához.

„A Rijekai Finomítóban számos tesztüzemet végeztünk, többek között előkészítő próbaüzem keretében vizsgáltuk a jövőbeni alapanyagok előállítására irányuló hulladékolaj-feldolgozás és a cellulózhulladék-alapú pirolízisolaj-előállítás lehetőségeit” – írják Éves Jelentésükben.

Fotó: shuterstock.com

Emellett 2018-ban döntés született a Dunai Finomítóban megvalósítandó alapanyag előállítására irányuló használt zsír és használt olaj feldolgozását célzó beruházásról.

A tervezett termékek hozzájárulnak a hagyományos fosszilis üzemanyag-alapú szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az régi anyagok innovatív felhasználásának teljesüléséhez.

A MOL-csoport csatlakozott egy konzorciumhoz, melynek célja korszerű bioüzemanyagok előállítása lignocellulóz biomasszából. A 4REFINERY projekt keretében különböző technológiai megközelítések segítségével vizsgálják a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási hulladékok cseppfolyósítási, valamint az olajok finomítóüzemekben történő továbbfeldolgozásának lehetőségeit.

2018-ban folytatódott a Biofinomító projekt, mely a rendkívül alacsony szénkibocsátású második generációs bioetanol előállítási lehetőségeit vizsgálja a sisaki (Horvátország) ipartelep zöld energiatermelési programmal összhangban. Az év során elkészült az üzleti modell a biomassza-ellátási lánc kialakítására, többek között különböző alapanyagtípusokkal is elvégezték a mezőgazdaságimaradék-gyűjtés próbaüzemét és az energianövények helyszíni vizsgálatát.

 
Neked ajánljuk
2500 liter fertőtlenítőt adományozott az Országos Mentőszolgálatnak a MOL Dánia mesterséges energiaszigetet épít Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk Rekordadomány gyűlt össze társadalmi ügyekre a koronavírus következtében
Tovább a forrásra: molgroup.info
Vissza
Hírfolyam