2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dízeles vagy benzines autója van? Tudta, hogy 1 nap alatt elektromossá alakíthatja?

A zéróemissziós járművek iránt egyre csak nő a kereslet, ám sokan vannak, akik kedvenc autójukat nem szeretnék maholnap lecserélni. Egy francia startup azonban megtalálta a módját annak, hogy villámgyorsan és viszonylag olcsón tisztán elektromossá lehessen alakítani a hagyományos meghajtású járműveket.

Hatalmas költségvonzatuk miatt eddig főleg az egyébként is méregdrága klasszikus autócsodák vagy éppen a gyorsulási versenyekre tervezett izomautók születhettek újjá villanymotorral – a Transition One nevű francia startup azonban Európa legkelendőbb autómodelljei, a Citroën C1, a Peugeot 107, a Fiat 500, a Toyota Aygo, a Renault Twingo II, és a Volkswagen Polo számára kínál megtisztulást.

Azok a tulajdonosok, akik ezen modellek valamelyikét elviszik a fiatal cég műhelyébe,

már másnap egy zéróemissziós gépkocsival mehetnek haza, és még csak egy új autó vásárlásával sem terhelték a környezetet.

Az átalakítást jelenleg 8500 euróért (2,72 millió forintért) kínálja a vállalat, ám egy kifejezetten erre a célra nyújtott francia támogatással 5000 euróra (1,6 millió forintra) csökkenthető az összeg.

A cég első munkája egy 2009-es Renault Twingo volt, mely három használt Tesla akkumodult kapott Fotó: Transition One

A módszer hátránya, hogy az autóba beszerelt akkumulátorok mindössze 100 kilométeres hatótávot tesznek lehetővé. Hatalmas előnye viszont, hogy a Transition One használt akkumulátorokkal dolgozik, így a környezetet sem szennyezi (annyira). 

Egyelőre problémát okoz a hatósági megfeleltetés, melynek kapcsán a Transition One azt ígéri, hogy a francia döntéshozókkal és az Európai Unióval közösen dolgozik a jogszabályi keretrendszer kialakításán, mely már az év végére megszülethet. Az elektromosítás árán pedig a jövőben tovább lehet majd faragni: a francia csapat 6 millió eurót próbál összegyűjteni egy gyár felépítéséhez, ahonnan évente akár 4000 átalakított autó is kigurulhat, és a modellválaszték is bővülhet.

Neked ajánljuk
Egyszerűen az Adriára vagy a Fekete-tengerig: egységesen lehet fizetni az e-autók töltéséért a Molnál Elegancia és vadság: az Audi hibrid terepjáróval készül a Dakarra Teljes élettartamon kevésbé szennyeznek a villanyautók A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam