2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár 1,6 millió kilométert is kibír a Tesla új aksija

A jelek szerint mégsem volt túlzó Elon Musk legutóbbi víziója, amikor az „örök életű” akkumulátok érkezéséről beszélt. Most a kanadai Dalhousie-i Egyetem tudósa – aki egyben a Tesla akkumulátorokat fejlesztő csapatának vezetője – publikált egy szakcikket, amelyben már konkrétumokról is szó van. 

A szakember szerzőtársaival arról írt, hogy

már tesztelték az akkumulátort, amellyel több mint 1 millió mérföldet sikerült megtenni anélkül, hogy annak kapacitásában jelentős változás állt volna be.

Dahn úgy látja, ideális körülmények között egy akkumulátor akár évtizedeken keresztül is képes lehet kiszolgálni a tulajdonosát.

Nem kell nagyon sokat gondolkodnunk azon, hogy ez mit jelentene a járműipar számára: olyan elektromos taxikat, teherautókat, amelyeket nagyon sokáig lehet használni. Sőt, az akkumulátoruk segítségével akár vissza is táplálni némi energiát a hálózatba, így téve őket még hasznosabbá.

Musk lehet, hogy ismét megvalósít egy lehetetlennek tűnő tervet Fotó: MTI//EPA/Tesla

David Bailey, a Birminghami Egyetem tudósa a Wired magazinnak adott interjújában rámutatott, egy ilyen pakk azt jelentené, hogy szinte tovább marad használható az akkumulátor, mint maga az autó. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen technológia kifejlesztése a villanyautók iránti bizalmat is jelentős mértékben képes növelni.

A Dahn által tesztelt, grafitot is tartalmazó lítiumion akkumulátornál azt tapasztalták, hogy 20 Celsius-fokon kapacitásának alig 4 százalékát veszítette el azután, hogy 2,25 év alatt mintegy 3400 alkalommal töltötték fel teljesen. Tapasztalatuk szerint az említett hőmérsékleten 1,3 év alatt egyetlen százalékot sem romlott a kapacitás, míg 40 Celsius-fokon már 3 százalékos volt a romlás ugyanennyi idő alatt.

Kérdés persze, hogy mennyire lehet ideális hőmérsékleten tartani a szerkezetet ilyen hosszú időn keresztül. Ezzel együtt, a vizsgálatok azt mutatják, a technológiában még bőven van potenciál.

Neked ajánljuk
Spenóttal zöldülhetnek tovább a villanyautók? Elektromos mopeddel rukkolt elő a német űrkutatási hivatal 2020-ban eddig ezek a gyártók értékesítették a legtöbb villanyautót Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam