2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyrepülőt tesztel a NASA

X-57 Mod II néven megérkezett a NASA első tökéletesen elektromos meghajtású „X-plane” repülője. A gép jelenleg az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repülési Kutatóközpontjában várja, hogy néhány szigorú tesztet végrehajtsanak rajta.

Az X-plane-sorozat tagjai a NASA új technológiák leteszteléséhez és értékeléséhez létrehozott repülőgépei. A jelenlegi modell például egy elektromos meghajtórendszer vizsgáztatására szolgál.

A cél, hogy a tesztek tanulságainak megosztásával az amerikai űrügynökség elősegítse az árammal hajtott légi járművek piacának bővülését.

Mint kiderült, a NASA először a földön teszteli a Mod II-t; a repülési szakasz még várat magára. A pontos ütemterv egyelőre ismeretlen, annyi viszont biztos, hogy ugyan a gép Mod II konfigurációjának nincs szárnya, a Mod III és IV konstrukcióknak már lesz. 

Koncepciórajz az X-57-ről Fotó: NASA

Ha a repülési fázisra sor kerül, két évtized óta ez lesz az első személyzettel ellátott X-plane.

A NASA végső soron azt reméli, hogy az X-57 tesztelése elősegíti majd az elektromos meghajtású légi járművek tanúsítási szabványainak kidolgozását. Nem mellesleg ebbe a kategóriába tartoznak a vertikális felszállásra és landolásra (VTOL) alkalmas, rövidesen letesztelendő „repülő taxik” is.

Neked ajánljuk
Tesla, gyere ide! Megérkezett Luca, a hulladékból készült villanyautó Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam