2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyrepülőt tesztel a NASA

X-57 Mod II néven megérkezett a NASA első tökéletesen elektromos meghajtású „X-plane” repülője. A gép jelenleg az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repülési Kutatóközpontjában várja, hogy néhány szigorú tesztet végrehajtsanak rajta.

Az X-plane-sorozat tagjai a NASA új technológiák leteszteléséhez és értékeléséhez létrehozott repülőgépei. A jelenlegi modell például egy elektromos meghajtórendszer vizsgáztatására szolgál.

A cél, hogy a tesztek tanulságainak megosztásával az amerikai űrügynökség elősegítse az árammal hajtott légi járművek piacának bővülését.

Mint kiderült, a NASA először a földön teszteli a Mod II-t; a repülési szakasz még várat magára. A pontos ütemterv egyelőre ismeretlen, annyi viszont biztos, hogy ugyan a gép Mod II konfigurációjának nincs szárnya, a Mod III és IV konstrukcióknak már lesz. 

Koncepciórajz az X-57-ről Fotó: NASA

Ha a repülési fázisra sor kerül, két évtized óta ez lesz az első személyzettel ellátott X-plane.

A NASA végső soron azt reméli, hogy az X-57 tesztelése elősegíti majd az elektromos meghajtású légi járművek tanúsítási szabványainak kidolgozását. Nem mellesleg ebbe a kategóriába tartoznak a vertikális felszállásra és landolásra (VTOL) alkalmas, rövidesen letesztelendő „repülő taxik” is.

Neked ajánljuk
Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam