2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020-tól hidrogén üzemanyagcellás buszokkal utazhatnak a portugálok

Elkészült a portugál buszgyártó CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás városi autóbuszának prototípusa, melynek 2020-tól indulhat a sorozatgyártása. A kevesebb mint 9 perc alatt feltölthető CaetanoBus hatótávja várhatóan 400 km lesz.

Bebizonyosodott, hogy a Toyota üzemanyagcellás technológiája nemcsak a Mirai személyautóban használható, így ez a busz újabb lépést jelent a hidrogénalapú közlekedés irányába.

A Toyota leszállította és beépítette első üzemanyagcella-egységét a CaetanoBus SA új városi buszába. A H2.City Gold elnevezésű autóbusz világpremierje a brüsszeli Busworld 2019 kiállításon lesz. Ez az első konkrét lépése annak a 2018 szeptemberében bejelentett együttműködésnek, melynek keretében a Toyota, valamint a vezető portugál autóbusz-fejlesztő és -gyártó vállalat, a CaetanoBus SA, hidrogén üzemanyagcellás buszokat fog gyártani.

Forrás: Busworld/Youtube

Az egység a busz tetején helyezkedik el, és öt, egymással összekötött, 37,5 kg összkapacitású hidrogéntartályt foglal magában – így a busz hatótávolsága akár 400 km is lehet.

350 bar nyomásúra sűrített, nagynyomású hidrogénnel akár 9 perc alatt is feltankolható a jármű, amely kizárólag vízgőzt bocsát ki.

Ezzel a megoldással a városi buszok üzemeltetői egy zéró károsanyag-kibocsátású technológiát használhatnak úgy, hogy nem kell kompromisszumot kötniük a hosszú töltési idő vagy a magas önsúly miatt.

Portugáliában is hidrogén üzemanyagcellás buszok járnak 2020-tól Fotó: Toyota

2020 közepére tervezett kereskedelmi forgalomba kerülése előtt a kísérleti busz több európai városban is próbaüzembe kezd az elkövetkezendő hónapokban. „Ez a projekt lehetőséget nyújt a városok számára, hogy újragondolják jövőbeni közlekedésüket, és javítsák lakóik életkörülményeit” – mondta José Ramos, a Salvador Caetano Indústria elnöke.

Neked ajánljuk
Zöldül a Volánbusz flottája A klímaváltozás gyorsíthatja fel a vonatközlekedés fejlődését Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam