2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez történt az olimpiai bajnoknővel, aki csak egy autó kipufogójából kapott levegőt

Mi lenne, ha az autók nem szennyeznék, hanem tisztítanák a levegőt? A Hyundai egy látványos marketingakció keretében valami hasonlóra gondolt, amikor Mireia Belmonte olimpiai bajnok úszónőt egy olyan léggömbbe zárta, ahol kizárólag egy autó kipufogójából kapott levegőt.

Természetesen az úszónő nem egy átlagos kocsi kipufogógázában fut. A Hyundainak ez a modellje hidrogént tankol, és abból fejleszt elektromos áramot a hajtáshoz, vagyis egy üzemanyagcellás autó. A járgány csak vizet és kis mennyiségű hőt bocsát ki. Az üzemanyagcella ugyanis a levegőből származó oxigénnel lépteti reakcióba az üzemanyagként tankolt hidrogént, és így elektromosáram-termelés közben víz jön létre.

A Hyundai nagy tisztítóprojektje mögött jelentős mértékben egy technológiai szükségszerűség áll.

A márka három lépcsőben szűri a levegőt, az elsőben a részecskék 97 százaléka akad fenn, de már itt kiszedik a kén-dioxidot és a nitrogén-oxidokat is. Már ez is elég tiszta levegő, de egy második lépésben egy folyadékfelületen nyeletik el a maradékot, majd az üzemanyagcellába belépéskor egy karbonszálas papírszűrőn is keresztülvezetik, így érik el a 99,9 százalékos tisztítást. Ezért

nem túlzás azt állítani, hogy egy ilyen autó valójában egy köztéri levegőszűrő is egyben.

A kísérlet persze sikerült, Belmonte makkegészséges maradt, az eseményről pedig reklámvideó készült:

Forrás: Hyundai España/Youtube

Most már csak azt kellene megoldani, hogy maga a hidrogén is zöld üzemanyag legyen, mert jelenleg a hidrogéngázt döntően földgázból nyerik ki, amely egyrészt nem megújuló forrás, másrészt a folyamat során is van némi károsanyag-kibocsátás.

Neked ajánljuk
Bíróság mondta ki, hogy az Indonéz elnök nem tett eleget a levegőminőség javításáért Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje Közel 1500 km-t tett meg egy autó egyetlen hidrogéntöltéssel A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam