2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mélytengeri szállító jármű Kínából

Akár a Föld legmélyebb pontja, a rejtélyes Mariana-árok is kutatható válik majd a kínaiak által megépített mélytengeri merülő járműcsodával, amellyel embereket is tudnak szállítani – igaz, nem a legkényelmesebb pozícióban.  

Kína megépítette a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas mélytengeri merülő járművét – olvasható a China Daily kínai pártlapban. A saját fejlesztés alapján készült kabin egyszerre három embert képes 10 ezer méternél is mélyebbre szállítani. A Kínai Tudományos Akadémia fémkutatással foglalkozó intézete kutatóinak hétfői nyilatkozata szerint a titánötvözetből készült jármű a legnagyobb beltérrel és szállítókapacitással bír a vetélytársai között.

A kínai mélytengeri gömbjármű Fotó: CCTV

A gömb formájú kabinnak, amely már túlesett a hidrosztatikusnyomás-teszteken, három megfigyelőablaka van. Mivel az átmérője kevesebb mint két méter, a legénység tagjai ülve vagy guggolva utazhatnak csak benne.

Üzemképes állapotában a jármű le tud majd merülni a Csendes-óceánban található Mariana-árokba is, ahol a legénység kutatásokat végezhet. 

Becslések szerint az újonnan épített kabin teljes útideje a 10 órát is meghaladhatja – ennyi idő alatt ereszkedik le és jön fel újból a 10 ezer méter alatti mélységből, ami komoly mentális és fizikai tehertételt jelent majd a legénység tagjai számára.

Kína nem először végezne kutatásokat a Föld legmélyebb pontján: 2012 júniusában a távol-keleti ország első utasszállító merülője, kategóriájában világrekordot döntve, 7062 méter mélységig ereszkedett az árokban.

Kína ezzel az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Japán után ötödikként küldött embereket az óceán mélyére, és a tengerfenék 99,8 százalékának feltérképezésére képes.

Neked ajánljuk
Kettő az egyben: itt az autó-bicikli Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Itt a mini szélturbina Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam