2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Musk megint sokkolta a világot: ilyen lett a legújabb Tesla

A nyilvánosság előtt is bemutatkozott a Tesla ötödik autója, a Cybertruck. Az elektromos pickup a maga 5,87 méteres hosszával, valamint futurisztikus, ék alakú karosszériájával azonnal sokkolta a nagyközönséget. Persze, nem csak ezek miatt érdemes jobban elmerülni Musk legújabb reménységében. 

A Tesla elképesztő, ék alakú karosszériájával nem hasonlít egyetlen ma kapható autóra sem, leginkább úgy néz ki, mintha egy 80-as évekbeli sci-fiből csöppent volna ide. Talán ezért is választotta Elon Musk 2019. november 21-et a bemutató időpontjának, hiszen az eredeti Szárnyas Fejvadász pont ekkor játszódott.

Egy jó kempingre is alkalmas a járgány Fotó: Tesla

A karosszéria ultraszilárd rozsdamentes acélból készül, ezért állítólag ellenáll majd a 9 mm-es lövedékeknek és bizonyos fokig a sérüléseknek is, amit a bemutatón kalapácsütésekkel demonstráltak.

Elvileg az oldalablakok is törhetetlenek, bár az élő bemutatón mégis bepókhálósodtak (a videón 1:20-nál), amikor közelről egy fémgolyót dobtak nekik. 

Forrás: The Verge/Youtube

Háromféle hajtáslánc közül lehet választani

  • Az Amerikában 39 900 dollárba (12 millió forintba) kerülő alapváltozat hátsókerék-meghajtású,több mint 400 kilométeres hatótávval, 6,5 másodperces gyorsulással, 3,4 tonnás vontatási képességgel és 1,36 tonnás teherbírással.
  • A következő szinten a kétmotoros, összkerékhajtású kivitel áll, amely 4,5 másodperc alatt gyorsul 0–97 km/órára, több mint 480 km a hatótávja, és több mint 4,5 tonnás utánfutót is képes elvontatni. Ennek az ára 49 900 dollár, azaz 15 millió forint lesz.
  • A csúcsváltozatot a Model S-ben is hamarosan bemutatkozó, hárommotoros „Plaid" hajtás fogja mozgatni, így

2,9 másodperc alatt gyorsul fel 0–97 km/órára,a negyed mérföldet pedig 10,8 másodperc alatt teljesíti. A vontatási kapacitás 6,35 tonna, a hatótáv bő 800 kilométer,

az ár pedig 69 900 dollár, azaz bő 21 millió forint lesz.

A Tesla Cybertruck Fotó: Tesla

A 2021 végétől megvásárolható Cybertruck természetesen alkalmas lesz a 14 ezer tagú Supercharger töltőhálózat használatára, a maximális töltési teljesítmény 250 kW, melynél ma csak a lényegesen drágább Porsche Taycan tud többet.

Hatan férnek el az utastérben Fotó: Tesla
Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam