2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeresen tesztelték a világ első villanyrepülőjét

A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne megoldani a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentését. Most egy kanadai és egy amerikai cég számolt be arról, hogy sikeresen tesztelték a világ első, kizárólag elektromos meghajtású utasszállító repülőjét. 

A vancouveri székhelyű Harbour Air és a seattle-i székhelyű magniX, amely elektromos hajtóműveket gyárt, egy átalakított hatüléses DHC-2 de Havilland Beaver típusú gépet tesztelt a Fraser-folyón, a brit kolumbiai Richmond közelében.

A 750 lóerős magni500 hajtóművel ellátott hidroplánt Greg McDougall, a Harbour Air alapítója és elnöke vezette.

„Ma történelmet írtunk, egy új kor hajnalán vagyunk a repülés történetében. Ez a próbarepülés az első lépés afelé, hogy a kizárólag elektromos hajtású repülőgépek kereskedelmi forgalomba kerülhessenek”

– jelentette ki McDougall közleményében.    

Sikeresen tesztelték a világ első elektromos utasszállítóját  Fotó: Harbour Air& MagniX

Több gyártó is dolgozik kizárólag elektromos hajtású repülőgépek kifejlesztésén, köztük a Boeing és az Airbus. A magniX az Eviation izraeli céggel is kapcsolatban áll, amely a júniusi párizsi légi bemutatón bemutatta a közönségnek az Alice nevű kilencüléses elektromos repülőgépet. Az Alice első útját jövőre tervezik.

Neked ajánljuk
Elkészült a világ első elektromos markológépe Szüret a kanadai háztetőkön Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében? A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam