2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már vízből és szén-dioxidból is készül üzemanyag

Komoly áttörést sikerült elérni a közlekedésben: a németországi Karlsruhei Technológiai Intézetben belső égésű motorok meghajtására alkalmas üzemanyagot szén-dioxidból és vízből fejlesztettek ki. 

A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) csupán egy miniatűr gyártósort állítottak össze, amely egy teherszállító konténerben is elfér, és naponta alig néhány liter üzemanyag előállítására alkalmas, beindítását mégis áttörésnek tartják az e-üzemanyag néven, illetve szén-dioxid-semleges és szintetikus üzemanyag néven is ismert technológia történetében.

Az állomáson az úgynevezett power to liquid eljárást alkalmazzák,

megújuló forrásokból nyert áram felhasználásával gyártanak folyékony üzemanyagot, amelynek alapanyaga az állomás körüli levegőből kivont szén-dioxid és gőz halmazállapotú víz.

Jöhet a szén-dioxidból és vízből készült üzemanyag Fotó: Pixabay

A két anyagból úgynevezett szimultán elektrolízissel hidrogént és szén-monoxidot állítanak elő, majd egy újabb lépésben úgynevezett hosszú láncú szénhidrogéneket, amelyeket a folyamat befejező lépésében úgy darabolnak fel, hogy benzinnek, dízelnek vagy kerozinnak megfelelő üzemanyagot lehet gyártani belőlük.

A módszer egyik nagy előnye, hogy a légkörben felhalmozódott szén-dioxid mennyiségének növelése nélkül lehet használni belső égésű motorokat – ez pedig nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelem sikeréhez.

A szakemberek arra számítanak, hogy a technológia nagyjából tíz év múlva lesz érett az ipari méretű üzemanyaggyártásra.

Neked ajánljuk
Önjáró villanybuszalvázat fejleszt az Ikarus és az Óbudai Egyetem Hidrogénmeghajtású repülők tervét mutatta be az Airbus Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: demokrata.hu
Vissza
Hírfolyam