2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell elektromos töltőpontot keresni, jönnek a robotok!

A legtöbb villanyautós minden bizonnyal örülne annak, ha nem kellene keresgélni a szabad elektromos töltőpontokat. A Volkswagen jelenleg olyan mobil töltőrobotokon dolgozik, amelyek gombnyomásra odagurulnak a járgányhoz. Ha minden jól megy, 2025-ben már szolgálatba is állhatnak az okosvillanykutak. 

Jelenleg az e-autók töltése a legtöbb városban meghatározott pontokon kihelyezett töltőállomásokon vagy mélygarázsokban felszerelt fali csatlakozókkal történik. Ezek a lehetőségek azonban egyrészt helyhez kötöttek, másrészt a kapacitásuk is korlátozott, hiszen egy töltőállomáson legfeljebb egy-két autót lehet egyszerre tölteni.

A Volkswagen-csoport éppen ezért olyan mobiltöltőrobot-rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely automatizálja és mobillá teszi az autók töltését.

A kamerákkal, lézerszkennerekkel és ultrahangos érzékelőkkel felszerelt önjáró töltőrobotok szabadon jönnek-mennek a parkolókban, és megkeresik a töltést igénylő autókat.

A Volkswagen a tervek szerint 2025-re Európa-szerte 360 000 parkolóban teszi elérhetővé a mobiltöltőrobot-rendszert Fotó: Volkswagen

A kis robotoknak egy applikáción keresztül lehet megadni, hogy pontosan hova menjenek. A töltőrobotok kiszállítják a helyszínre az akkumulátort, és már veszik is fel a következő rendelést. Mivel a mobil robotok több akkumulátort is tudnak szállítani, így egyszerre több autót is ki tudnak szolgálni.

„Az ötletet már kidolgoztuk, a prototípus kifejlesztése azonban még tervezési fázisban van” – mondta Mark Möller, a Volkswagen-csoport fejlesztési vezetője.

„A mobil töltőrobotok forradalmasíthatják a közeljövőben az elektromos autók nyilvános helyeken – parkolókban, mélygarázsokban, töltőállomásokon – való töltését, mivel az infrastruktúrát az autókhoz alakítjuk, és nem fordítva” – tette hozzá, majd  azt is kiemelte, hogy a mobiltöltőrobot-rendszerrel bármilyen parkolót könnyen elektromosautó-kompatibilissé lehet tenni nagyobb beruházás vagy komolyabb infrastrukturális beavatkozás nélkül” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? VW: Az európai piacon egyre népszerűbbek az elektromos autók Norman 2030-ra piacra kerülhet Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam