2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mercedes bemutatta az Avatar ihlette ökoautót

A Las Vegas-i Consumer Electricion Show-n (CES) a Mercedes bemutatta az Avatar című film ihlette villanyautóját, a Vision AVTR-t. Az önvezető, kormánykerék nélküli járgány különlegessége egyebek mellett az, hogy a tulajdonosa légzésére és szívverésére kel életre. 

A Daimler-Benz új, teljesen elektromos modellje az Avatar című filmből merített inspirációt. Az áramvonalas, futurisztikus megjelenésű szedán teljesen önvezető, sőt egyedi kerékszerkezetével és a filmben látható hüllőről modellezett „bionikus fékszárnyaknak” köszönhetően „oldalazásra” is képes.

A Vision AVTR névre keresztelt villanyautó a rákéhoz hasonló oldalirányú mozgásra is képes.

Sok ötletet merítettek a filmből, ezek közül az egyiket a vállalat „biometrikus kapcsolatnak” nevezi. Az utas úgy aktiválhatja a kormánykerék nélküli autót, hogy a kezét egy központi vezérlőegységre helyezi, amely a Daimler tájékoztatása szerint a szívverése és lélegzése alapján felismeri vezetőjét, és életre kel.

Forrás: Mercedes-Benz/Youtube

Ha az utas felemeli a kezét, egy menüt vetítenek a tenyérre, amelyen keresztül választhat a különböző funkciók között. Felhasználható például Pandora kitalált világának különböző szempontokból történő feltárására a valós idejű 3D-s grafika is. A műszerfal kijelzője vizuális kapcsolatot hoz létre az utasok és a külvilág között.

„Ültem az autóban a kezelőfelület előtt, és éreztem, hogy él, lélegzik, teljesen organikus” – mondta az Avatar-filmek rendezője, James Cameron. A Vision AVTR a filmek előtt azzal is tiszteleg, hogy ritka fémek hozzáadása nélkül, egy új szerves elem használatával készítette el az autó akkumulátorát.

Az energiatároló egység komposztálható és teljesen újrahasznosítható, így az autónak nem kell a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnia.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam