2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezett Luca, a hulladékból készült villanyautó

Az Eindhoven University of Technology hallgatói rendszerint újradefiniálják az autógyártás fogalmát. Az ő nevükhöz kötődik például Lina, az önmagától biológiailag majdnem teljesen lebomló villanyautó és Stella, a napelemes versenyautó. A fiatalok most pedig bemutatták Lucát is, a hulladékból készült villanyjárgányt. 

A nemrég bemutatott Luca az erőforrások megőrzését és a hulladékok újrahasznosításának fontosságát emeli az autógyártás világába –

a diákok célja, hogy minél több, szemétnek bélyegzett kidobott anyagot felhasználjanak az elektromos autó megépítéséhez.

Luca, a hulladékból készült villanyautó Fotó: Eindhoven University of Technology

A Luca karosszériája saját fejlesztésű kompozitból épül fel, amely újrahasznosított alumíniumból, lenből, illetve az óceánból kihalászott polipropilénből és PET-palackokból készült. Ez a környezet szempontjából mindenképpen előnyös, hiszen a műanyag csomagolás életciklusa meghosszabbodik, és az élővilág veszélyeztetése helyett új, hasznos feladatot lát el, az autó szempontjából viszont kihívás megtalálni a biztos egyensúlyt a szerkezet ereje, tömege, és fenntarthatósága között. Az egyetemisták továbbá egy izraeli céggel, az UBQ-val is összeálltak, amely szintén újrahasznosított háztartási műanyaghulladékból állít elő egyedi anyagot az autóhoz.

A kétüléses utastér legnagyobb újdonsága a megszokott villanyautókhoz képest a kijelző hiánya, a Luca ugyanis a rengeteg értékes erőforrásból gyártott érintőképernyők helyett a sofőr már amúgy is meglévő okostelefonját használná az infotainmentrendszerhez, a legfontosabb információkat pedig a szélvédőre vetíti.

Sajnos nem valószínű, hogy valaha is piacra dobják Lucát, azonban az biztos, hogy az ilyen tudományos projektek a melegágyai azoknak az ötleteknek, melyek fenntarthatóbbá és olcsóbbá tehetik az autógyártást.

Neked ajánljuk
Villanyautót gyártana a Baidu Jöhetnek az Apple elektromos autók? Különleges városi cirkáló a Renault-tól Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam