2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átlépte a 100 milliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke

A New York-i tőzsdén a zárás utáni elektronikus kereskedésben 555 dollárra emelkedett a Tesla-részvények árfolyama, amivel a napi nyereség már 7,2 százalékra kúszott fel. A Tesla, amely már értékesebb, mint a Ford Motor és a General Motors együttes piaci tőkeértéke, az utóbbi három hónap alatt több mint duplájára drágult a tőzsdén. 

Mindez kevesebb mint egy hónappal azután történt, hogy az árfolyam elérte a 420 dollárt, azt a nevezetes árat, amelyen Elon Musk, a vállalat vezetője kivezette volna a Teslát a tőzsdéről egy 2018. augusztusi váratlan és meglepő Twitter-bejegyzése szerint.

Fotó: shutterstock.com

Akkor 330 és 340 dollár között mozgott a valós tőzsdei árfolyam. Musk azt állította, hogy biztosított a kivezetéshez szükséges forrás a szaúdi szuverén vagyonalap és más potenciális befektetők révén. Közel három héttel később viszont bejelentette, hogy eláll a tőzsdei kivezetés szándékától.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a cég részvényárfolyamát befolyásoló, félrevezető Twitter-üzenet miatt 20-20 millió dollár büntetést vetett ki a Teslára és Muskra, emellett Elon Musknak távoznia kellett az igazgatótanács éléről, csak vezérigazgatói posztját tarthatta meg.

Az árfolyam váratlan meredek emelkedése mögött több tényező rejlik. Októberben meglepetést okozott, hogy nyereséges negyedévről számolt be a vállalat.

Ráadásul tavaly a vártnál több autót, mintegy 367 500 elektromos járművet szállított le megrendelőinek a Tesla.

A terveknek megfelelően ősszel elindult a termelés a Tesla sanghaji gyárában, és az első autókat már az év végén átadták. Emellett a Teslának sikerült megállapodnia Michigan állammal arról, hogy közvetlenül az ügyfélnek adhatják át a megrendelt autót, nem kell közbeiktatni autókereskedőt.

Neked ajánljuk
A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja? A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé! Akár már néhány éven belül kezelhetetlenné válhat a klímakrízis
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam