2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy „szivacs” hozhatja el a hidrogénüzemű autók sikerét

A klímaváltozás megfékezéséhez sok más mellett a közlekedés zöldítésére is szükség van. Ebben segíthetnek az egyre népszerűbb villanyautók, illetve a hidrogénnel hajtott járművek is. Utóbbi lehetne a legjobb megoldás, de egyelőre sok a megoldatlan probléma. Vajon a „szivacs” elhozhatja az átütő sikert? 

Ahhoz, hogy az üzemanyagcellás autó működéséhez szükséges hidrogénből 1 kilogrammot – ami valamivel több mint 100 kilométer megtételéhez elegendő – tárolni tudjunk normál légköri nyomáson, egy 11 ezer literes tartályra lenne szükség. Hogy ezt a problémát áthidalják, a mérnökök 700 bar nyomású tartályt szerelnek a kocsiba, amiben már 4-5 kg hidrogént is el lehet szállítani, és amivel már 500 kilométert is meg lehet tenni.

Azonban ez a nyomás nagyjából 300-szor nagyobb, mint ami az abroncsokban van, ráadásul a tartály megépítéséhez speciális anyagokra van szükség, ami jelentősen növeli a költségeket. A kutatók azonban egy olyan módszert találtak ki, ami megoldást jelenthet minden problémára.

Fotó: Wikipedia

Omar Farha, az amerikai Északnyugati Egyetem tudósa által vezetett csapattal egy olyan fém-szerves „keretet” hozott létre, ami lényegében úgy viselkedik, mint egy szivacs. Ennek köszönhetően

a technológiával épp úgy lehet „felszívni” a hidrogént, mint a szivaccsal a vizet, és ha ki akarják „csavarni ”belőle, csak össze kell nyomni.

A kutatók szerint a megoldás előnye, hogy nincs szükség a korábban említett óriási nyomásra, ebből következően adott méretű tartályban jóval több hidrogént lehet tárolni.

A technológia az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által támasztott kritériumoknak már megfelel, így lényegében csak arra várnak, hogy az autóipar érdeklődését is felkeltse az újdonság.

Neked ajánljuk
Videón a Mercedes csúcstechnológiás villanyautója Önjáró villanybuszalvázat fejleszt az Ikarus és az Óbudai Egyetem Hidrogénmeghajtású repülők tervét mutatta be az Airbus Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam