2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy „szivacs” hozhatja el a hidrogénüzemű autók sikerét

A klímaváltozás megfékezéséhez sok más mellett a közlekedés zöldítésére is szükség van. Ebben segíthetnek az egyre népszerűbb villanyautók, illetve a hidrogénnel hajtott járművek is. Utóbbi lehetne a legjobb megoldás, de egyelőre sok a megoldatlan probléma. Vajon a „szivacs” elhozhatja az átütő sikert? 

Ahhoz, hogy az üzemanyagcellás autó működéséhez szükséges hidrogénből 1 kilogrammot – ami valamivel több mint 100 kilométer megtételéhez elegendő – tárolni tudjunk normál légköri nyomáson, egy 11 ezer literes tartályra lenne szükség. Hogy ezt a problémát áthidalják, a mérnökök 700 bar nyomású tartályt szerelnek a kocsiba, amiben már 4-5 kg hidrogént is el lehet szállítani, és amivel már 500 kilométert is meg lehet tenni.

Azonban ez a nyomás nagyjából 300-szor nagyobb, mint ami az abroncsokban van, ráadásul a tartály megépítéséhez speciális anyagokra van szükség, ami jelentősen növeli a költségeket. A kutatók azonban egy olyan módszert találtak ki, ami megoldást jelenthet minden problémára.

Fotó: Wikipedia

Omar Farha, az amerikai Északnyugati Egyetem tudósa által vezetett csapattal egy olyan fém-szerves „keretet” hozott létre, ami lényegében úgy viselkedik, mint egy szivacs. Ennek köszönhetően

a technológiával épp úgy lehet „felszívni” a hidrogént, mint a szivaccsal a vizet, és ha ki akarják „csavarni ”belőle, csak össze kell nyomni.

A kutatók szerint a megoldás előnye, hogy nincs szükség a korábban említett óriási nyomásra, ebből következően adott méretű tartályban jóval több hidrogént lehet tárolni.

A technológia az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által támasztott kritériumoknak már megfelel, így lényegében csak arra várnak, hogy az autóipar érdeklődését is felkeltse az újdonság.

Neked ajánljuk
Jöhetnek az Apple elektromos autók? Villanyautót gyártana a Baidu Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam