2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője

Hamarosan felszállhat a világ első teljesen elektromos meghajtású repülőgépe. A jármű a tervek szerint 20-30 percig fog majd repülni Washington állam felett.

Az elektromos motorral módosított Cessna Caravan típusú gép 9 utas szállítására alkalmas, azonban a mostani teszt során csak egy pilóta lesz a fedélzeten.

A gép óránként 183 kilométeres  sebességgel képes repülni, a motor gyártója, a magniX pedig abban reménykedik, hogy már 2021-ben elkezdődhet a tömeggyártás.

Fotó: MagniX

A vállalat szerint a repülő egy feltöltéssel 100 kilométert tud megtenni. Az innováció reményt adhat arra, hogy a jövőben a légi közlekedést is meghódítsa az elektromobilitás. A magniXnél úgy vélik, hogy a repülőgépgyártás átállását az elektromos meghajtásra sokkal jobban segítheti, ha nem új gépeket építenek, hanem régieket alakítanak át. 

Fotó: Shutterstock

Az USB elemzői szerint ebben van potenciál, és ha a megoldás működik, akkor a légitársaságok a közeljövőben akár elektromos gépeket is használhatnak majd az ezer kilométernél kisebb távok teljesítéséhez.

Roei Ganzarski, a magniX vezérigazgatója szerint az elektromos gépek üzemeltetése óránként 40-70 százalékkal kevesebbe kerül majd, és káros anyag sem kerül a levegőbe. Ganzarski hisz abban, hogy 15 év múlva minden ezer kilométernél rövidebb távon közlekedő járat már elektromos lesz.

Neked ajánljuk
Egyre népszerűbbek a befektetők körében a rovarevő startapok Napelemek az autón Már készül az önvezető villanyautóknak szánt alagútrendszer A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam