2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengernyi segítség a villanyautózás jövőjéért

A szakértők szerint a villanyautók dinamikus térnyerése a következő években a lítium iránti kereslet megháromszorozódásához vezethet. Ezért is kaphat fontos szerepet a Stanford Egyetem felfedezése: a tudósok ugyanis rájöttek, hogyan vonhatják ki a könnyűfémet a tengervízből. 

Évente mintegy 160 ezer tonnányi lítiumot használnak fel világszerte, és ez a szám a következő évtizedben csak növekedni fog. A lítiumtartalékok azonban mindössze néhány országban (Ausztrália, Chile, Kína és Argentína) koncentrálódnak, ahol vagy bányásszák, vagy – például Dél-Amerikában – sós tavakból nyerik ki ezt a könnyűfémet – írja a qubit.hu.

Mindez a jövőben az akkumulátorok árának növekedését, és ezzel párhuzamosan az elektromos autókhoz szükséges tápegységek gyártásának megrekedését okozhatja. Emiatt a kutatók már egy ideje új utakat keresnek az alapanyag előállítására. 

Itt lép be a képbe a tengervíz.

A világ óceánjai becslések szerint mintegy 180 milliárd tonnányi lítiumot tartalmaznak, de igencsak felhígított formában (mintegy 0,2 részecske per millió).

Fotó: Shutterstock

A probléma kiküszöbölésére a Yi Cui vezette kutatócsoport először titánium-dioxiddal vonta be az elektródát: mivel a lítiumionok kisebbek, mint a nátrium, az elektródához igyekezve könnyebben átjutnak a rétegen. Ezután a kutatók az elektromos feszültség ciklikusságán változtattak: először negatív feszültséget alkalmaztak, majd rövid időre leállították, aztán pozitív feszültséget vezettek az elektródába, és ezt is leállították. A kutatók szerint a feszültség ciklikus váltakozásával koncentrálható a lítiumionok mennyisége: már tíz efféle ciklus után 1:1 arányban vált el egymástól a lítium és a nátrium. 

Chong Liu, a Chicagói Egyetem anyagtudósa szerint ez a módszer jelentősen meggyorsíthatja a könnyűfém kinyerésének a folyamatát. Mint mondta, az új technológia hatásosnak bizonyulhat a kidobott, elhasznált akkumulátorokban lévő lítium kinyerésére is.

Neked ajánljuk
Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Itt vannak az első igazán látványos képek a Subaru 2022-ben érkező elektromos modelljéről ID.Life – A VW elektromosból is megalkotta a népautót? Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam