2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Benzines autó napelemmel?

A pick-upok gyakori kiegészítője a platófedél, amely nemcsak a rakományt védik a lezuhanástól és az időjárástól, hanem akár aerodinamikai előnyt is jelenthet. Miért ne lehetne napelemekkel is ellátni az ilyen burkolatokat? 

Sok elektromos autóhoz hasonlóan az elektromos pick-upok is egyre gyorsabban fejlődnek. A kanadai Worksport 2011 óta foglalkozik platófedelek gyártásával, a cég a közelmúltban mutatta be fejlesztés alatt álló Terravis-rendszerét, amely hagyományos és elektromos kisteherautókra egyaránt felszerelhető lesz. 

A Terravis két konfigurációval fog dolgozni, az egyikben a rendszer a jövő elektromos autóinak akkumulátorát tölti majd, a másikban hordozható töltőállomásként funkcionálhat. A platófedél csuklós, és négy monokristályos panelt tartalmaz, amelyek egy igen ellenálló, eloxált vázban helyezkednek el. A rendszer teljesítménye nagyban függ a plató méretétől, a csúcsteljesítmény akár az 1 kilowattot is meghaladhatja.

A Terravis alapvetően utólag lesz telepíthető a járművekre, de a Worksport múlt hónapban bejelentette, hogy szerződést kötött egy elektromos pick-upokat gyártó céggel is. A vállalat autói így a jövőben a napelemes fedővel is beszerezhetőek lesznek, a vásárlók pedig dönthetnek, hogy a rendszer energiája töltésre és a kiegészítők ellátására vagy a jármű meghajtására fordítódjon.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti A legeltetés mint védekezés Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam