2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemek az autón

A járművek tetejére telepíthető napelemeket még mindig sok kétkedés fogadja. Bár egy-két kísérleti járművet leszámítva a fotovoltaikus tetők még nem képesek teljesen feltölteni a villanyautókat, a technológia így is sokat fejlődött az évek során.

A szakemberek már évtizedek óta kísérleteznek az akkumulátoros-napelemes járművekkel, és sok a biztató eredmény is. 

Ilyen például a Toyota Prius Prime prototípusa, amelynél a napelem megfelelő körülmények között akár napi plusz 43 kilométer hatótávot is tud biztosítani. A Sono Motors technológiája ezzel szemben egy Németországban tipikusnak számító napsütéses napon extra 30 kilométert adhat. 

Ugyanakkor nem csupán a szakértők kísérleteznek hasonló rendszerekkel:

sokan otthon próbálnak napelemeket telepíteni járműveikre.

Ezek a megoldások azonban gyakran bonyolultabbak és költségesek.

Fotó: RealSolarCars.com

Az amerikai Sam Elliot például Nissan Leafjéhez készített egy speciális rendszert. A jármű akkumulátora már nem elég jó, ezért a kocsi hazafelé gyakran leállt, ekkor jött az ötlet, hogy napelemekkel javíthatna a helyzeten. A paneleknek köszönhetően némi plusz kilométert sikerült kicsikarnia a járműből. A férfi rendszere folyamatosan fejlődik, fontos azonban kiemelni, hogy a töltés egyelőre nem túl egyszerű, mert képtelen a napelemekből származó energiát közvetlenül az autó akkumulátorába juttatni.

Sam nincs egyedül, egyik ismerőse, egy bizonyos James, egy Chevy Volt napelemesítésével kísérletezik. A projekthez egyedi áramkörre és egyéb speciális megoldásokra volt szüksége. A hivatalos és a barkácsolt napelemes járműveknek ugyan még sokat kell fejlődniük, de az már most látható, hogy van lehetőség az ilyen autókban. 

Neked ajánljuk
Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam