2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénmeghajtású repülők tervét mutatta be az Airbus

Az Airbus három különböző, hidrogénmeghajtású repülőgép koncepciójával demonstrálta, hogy milyen lehet a jövő környezetbarát utasszállítója. Az első példányok már 2035-ben forgalomba állhatnak.

Az utasszállítók aerodinamikailag alapvetően különböznek, de mindegyik hidrogénmeghajtást használ, mivel az európai gyártó szerint ez az üzemanyagfajta lehet a zéró emissziós repülés kulcsa.

Fotó: Airbus

Mindhárom verzió a ZEROe elnevezést kapta, az egyik elképzelés légcsavaros, a második sugárhajtóműves konfiguráción alapul, a harmadik pedig csupaszárny kialakítású.

  • A hidrogénhajtásra átalakított légcsavaros gázturbinás hajtóművet használó gép legfeljebb 100 utas szállítására képes mintegy 1800 kilométeres úton, az Airbus szerint ez a rövid távú járatok teljesítésére vethető be.
  • A sugárhajtóműves technológián alapuló elképzelés a mostani A320-asokra hasonlít, ugyanakkor a szárnyak kialakítása jelentősen eltér a mostanitól: jó pár méterrel hosszabbak, így a most felfelé hajló szárnyvégek helyett jóval nagyobb felületek segítenek a hatékonyság növelésében.

Ez a verzió 120-200 utas szállítására képes 2000 tengeri mérföldes hatótáv mellett.

A hidrogén tárolására a gép hátsó részét használnák, ami így az utastérből vesz el helyet.

A csupaszárny koncepció a sugárhajtóműves verzióval megegyező kapacitással rendelkezik.

Fotó: Airbus

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója az airportal.hu-nak elküldött közleményben azt hangsúlyozta, hogy a hidrogénre való átállás komoly feladat az egész légi közlekedési iparág és a beszállítók számára. Közülük kiemelte a repülőtereket, mivel a földi kiszolgálásban kell a legnagyobb módosítást végrehajtani. Ugyanakkor szerinte bizonyos, hogy kormányzati támogatással és az érdekelt felek összefogásával megvalósítható a technológiaváltás.

Neked ajánljuk
A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc Ralis e-volúció: elindult az első teljesen elektromos bajnokság Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3? Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: airportal.hu
Vissza
Hírfolyam