2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önjáró villanybuszalvázat fejleszt az Ikarus és az Óbudai Egyetem

Elektromos meghajtású, önjáró, intelligens szervizképességű autóbusz-alvázcsalád fejlesztését kezdte meg az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem konzorciuma. 

Az Ikarus MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop)  841 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyertek az 1,582 milliárd forint költségű projekthez.

A tervek szerint a 2023. március 31-én záruló projekt során az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló autóbuszok épülhetnek, minimális többlettervezési munka befektetésével.

Az 5G kommunikáció révén a járművek városi közlekedésben való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők lesznek.

Fotó: Molnár Artúr/ÖKK Fehérvár

Az Óbudai Egyetem a kutatás-fejlesztési projekten belül felméri a közösségi közlekedésben részt vevő szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, illetve elkészíti az okosbusz és az intelligens szervizrendszer közötti állandó kommunikációs kapcsolatot.

Moór Gyula, az Ikarus részéről a projekt szakmai vezetője az MTI-nek elmondta:

négy alvázat készítenek, egyet csuklós kivitelben, kettőt városi szóló busz méretben, illetve egyet teljes felépítménnyel, hogy azt valós forgalmi körülmények között is tesztelhessék.

Kiemelte: az a céljuk, hogy az önjáró, motorral és akkumulátorcsomaggal egy egységet alkotó alvázak a majdani legyártást követően rugalmasan alkalmazkodjanak a vevői igényekhez, továbbá szükség esetén az alváz mellé kész karosszériaelemeket is szállítani tudjanak.

A szakember azt is elárulta, hogy a mostani rendszereknél jóval fejlettebb elektronikus kommunikációban gondolkodnak, a járművekre az intelligens szervizrendszer segítségével folyamatosan rálátnának, így az esetleges meghibásodásoknál azonnal birtokában lennének a javításhoz szükséges információknak. 

Neked ajánljuk
Videón a Mercedes csúcstechnológiás villanyautója Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat Napenergiát „tankolnak” a BKV villanybuszai Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam