2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól vizsgázott a Balaton töltőhálózata

Akik halogatják az elektromos autóra váltást, két fő érvet szoktak hangoztatni. Akkor váltanak, ha majd 1000 kilométert is elmegy az autó egy töltéssel, illetve ha legalább annyi villámtöltő lesz, ahány benzinkút. Utóbbi csoportnak remek hírünk van: a fejlődés rohamos, és a közelmúltban még inkább felgyorsult. Szűcs Gábor, a Villanyautósok szerzőjének cikke.

A nyár számos újdonságot hozott a Balaton déli partján (is). A leszerelt siófoki töltőtől alig 4 kilométerre épült meg a Wesselényi úton lévő Mol-benzinkúton egy Plugee töltő, de nyár végére Zamárdiban, a régi Nissan töltőtől 10 kilométerre is beüzemeltek egy helyszínt. A villanyautósok immár harmadik találkozójának időpontjára, szeptember végére elkészült Balatonlelle közelében (Budapesttől 140 kilométer távolságban), az M7-es autópálya pihenőiben (mindkét oldalon) 1-1 MOL Plugee töltő – a hosszú utazásoknál ezek nagyon előnyös helyszínek, mert nem kell az autópályáról lehajtással húzni az időt.

Székesfehérvár környékén már januárban, az ágyúgolyó futam idején is több töltő működött, ez azonban még túl közel volt Budapesthez, itt még túl sok áram volt az autókban, de mára itt is további töltőpontok lettek elérhetők, az országban talán ez az a régió, ahol a legnagyobb verseny van kialakulóban. A Velencei tó és Székesfehérvár között 20 kilométeren belül található három MOL Plugee töltő, egy 4 állásos Ionity töltősziget és a Mobiliti alkalmazásból is indíthatunk öt villámtöltőt.

Aki a Balaton északi partjára indul, Balatonakarattyán a MOL Plugee állomáson töltődhet fel, miután elhagyta az M7-es autópályát. Ez a Budapesttől 90 kilométerre lévő helyszín a kisebb akkus, idősebb autók tulajdonosai számára is elérhetővé teszi a Balaton északi partjának legtöbb települését. Keszthelyre már talán érdemesebb a déli parton menni, de Balatonfüredre, Badacsonyba gond nélkül elérhetünk, ha Akarattyán feltöltjük az autónkat.

MOL Plagee töltő Zamárdiban Fotó: villanyautosok.hu

A töltőpontok állapotának kötelező távoli ellenőrizhetősége (applikáció vagy weboldal) különösen hasznos szolgáltatás a felhasználóknak. Az applikációban útvonaltervezéskor és útközben egyaránt ellenőrizhetjük az útba ejtendő töltőpontokat, így nem a töltőnél megállva szembesülünk azzal, hogy a töltő foglalt, esetleg meghibásodott.

Január és szeptember között tehát akkorát fejlődött az ország villámtöltő-hálózata (legalábbis a Balaton irányában), hogy amíg télen még 5 autóval is nehézkes volt egy időben egymás akadályozása nélkül zavartalanul haladni, addig a keszthelyi Villanyautós Baráti Találkozóra regisztrált 150 autós közül senki sem számolt be komolyabb nehézségről, pedig nagyon sokan kis akkus autókkal érkeztek.

A fejlődés itt nem áll meg, a NEXT-e honlapján, de a Plugshare térképén is további, készülőben lévő MOL Plugee töltőt láthatunk, olyan korábban elhanyagolt útvonalakon is, mint például az M3-as autópálya.

Neked ajánljuk
Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Itt vannak az első igazán látványos képek a Subaru 2022-ben érkező elektromos modelljéről 3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Az élővilág képviselői nem csak a bolygón, a magunknak teremtett világokban is megfogyatkoztak
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam