2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spenóttal zöldülhetnek tovább a villanyautók?

Az American University kémia tanszéke kutatóinak parajlevelekből sikerült előállítaniuk olyan apró karbonlapkákat, melyek a hidrogéncellás akkumulátorokban segítenek beindítani olyan oxidációs folyamatokat, amelyek a kémiailag kötött energia felszabadításával járnak. Az ilyen akkumulátorok fontos szerepet kaphatnak a jövő elektromos autóiban is.

A kutatók a spenótlevelek természetes állapotából kiindulva hozták létre azokat a hajszálnál sokszorosan vékonyabb szénalapú nanolemezkéket, melyek katalizátorai lehetnek az üzemanyagcellákban és a fém-levegő kölcsönhatásra épülő elemekben lezajló folyamatoknak.

Fotó: Shutterstock

Az oxigénredukciós folyamatoknak energetikai szempontból az a jelentősége, hogy az időtényező behatárolja az üzemanyagcellák és a fém, illetve a levegő kölcsönhatására épülő, energia felszabadulásával járó reakciókat, azok felhasználását. A tudósok előtt ugyanakkor már régóta ismert, hogy bizonyos szerves anyagok katalizátorként használhatók ezeknél a reakcióknál. A gond csak az, hogy sokkal rosszabbul teljesítenek, mint a platinaalapú katalizátorok. 

A kutatók felfedezésének jelentőségét az adja, hogy a spenót nem egyszerűen fenntartható katalizátor, hanem potenciálisan jobban is használható, mint a platina.

Forrás: pubs.acs.org

A spenótból létrehozott nanovékonyságú lemezkékkel sikerül felgyorsítaniuk a redukciós folyamatokat, amelyek így az elektromos energiát szolgáltató eszközök határait a mostaninál jobban kitolhatják.

Az egyetem kutatói kiemelték: a spenót lényegesen jobb katalizátornak tűnik a plantinánál, hiszen viszonylag könnyen, nagy mennyiségben termeszthető, bírja az alacsonyabb környezeti hőmérsékletet is, gazdag vasban és nitrogénben.

A tudósok folytatják kísérleteiket a megoldás tökéletesítése, későbbi ipari felhasználásra való előkészítése érdekében.

Neked ajánljuk
Olyan kisautóra vágytál, amely parkoláskor még kisebb lesz? Rolls-Royce Spectre – Az elektromos luxusautó 3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam