2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meghódíthatják Európát a hidrogénvonatok

Ha minden jól megy, akkor a következő évtizedekben már hidrogénvonatok közlekedhetnek Európában. Az Európai Unió 10 millió eurós uniós támogatásának segítségével olyan üzemanyagcellás motorvonat prototípusát építik meg, amely akár le is válthatja a ma használt dízeles társait. 

Az Európai Bizottság Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozása (FCH JU) a közelmúltban a spanyol járműgyártó, a CAF által vezetett konzorciumot részesítette 10 millió eurós támogatásban, hogy kifejlessze a hidrogénüzemű vonat prototípusát.

A 14 millió eurós összköltségvetésű FCH2Rail (FCH: Fuel Cell and Hydrogen) program

célja a nullakibocsátású járművek tervezése és fejlesztése, amelyek versenyképes működési teljesítményt nyújtanak a dízelmotorral szerelt vonatokhoz képest.

Fotó: CAF

A programban a CAF mellett a DLR német tudományos intézet, a Renfe spanyol nemzeti vasúttársaság és a Toyota Motor Europe is részt vesz. A négyéves projekt jövő januárban kezdődik.

A prototípust a Renfe Civia sorozatba tartozó háromkocsis motorvonatának az alapjaira fejlesztik ki. A járművet új áramfejlesztő rendszerrel látják el, amely hidrogén-üzemanyagcellás rendszerekkel és lítium-titán akkumulátorokkal működik. A megoldás lehetővé teszi, hogy a két üzemmódú vonat villamosított és nem villamos pályákon egyaránt közlekedjen. Ezután megkezdődik a tesztelés. 

Az elmúlt években az EU-ban több közlekedési hatóság is jelezte, hogy érdeklődik a hidrogén-üzemanyagcellás technológia fejlesztése iránt a vasúti járművekben.

Az új hajtási módot világszerte igyekeznek működőképes prototípusban tesztelni. A közelmúltban a Kelet-Japán Vasúttársaság, a Hitachi és a Toyota Motor fogott össze hidrogénnel működő hibrid vasúti járművek kifejlesztése érdekében. A német Siemens is hasonló projekten dolgozik.

Neked ajánljuk
Jön a hidrogén a hazai vasúti közlekedésben is? Rengeteg új elektromos autót mutatott be a Toyota DiscoverEU: 1274 magyar fiatal vonatozhat ingyen 30 napot az Európai Unióban Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam