2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékból villanyautó

Az újrahasznosításnak is fontos szerepe lehet az autógyártásban – ezt példázza az is, hogy tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból építettek működő villanyautót holland egyetemisták. 

„A kétüléses Luca sportautó óránként 90 kilométeres csúcssebességet tud produkálni, és teljes feltöltöttséggel elérte a 220 kilométert ” – közölte az Eindhoveni Műszaki Egyetem.

Ez egy valóban különleges autó, mivel hulladékból készült.

Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból, a belsejéhez pedig válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk – mondta Lisa van Etten projektmenedzser a Reuters brit hírügynökségnek.

Forrás: worldwide news/YouTube

A gépkocsi karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot alkalmaztak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek. A járgányt 18 hónap alatt készítette el 22 egyetemista azzal a céllal, hogy bizonyítsák a hulladék felhasználásának számtalan lehetőségét.

Fotó: TU/ecomotive

„Igazán reméljük, hogy a gépkocsigyártók elkezdik használni a hulladékot. Számos alkalmazási területe van. Egyre több cég használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat a gépkocsik belsejéhez, mi meg akartuk mutatni, hogy alváz is készülhet belőle ” –hangoztatta Matthijs van Wijk, a csoport vezetője.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam