2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb napelemes autó került piacra

A napelemes autók piacán is fontos változások történtek: a Lightyear One után az Aptera is bejelentett egy olyan járgányt, amely száz százalékban napelemekkel is képes üzemelni. 

A december 4-től előrendelhető kocsi három különböző akkumulátorcsomaggal érkezik, amelyek közül a legkisebb 40, a legnagyobb pedig 100 kWh-s, utóbbi esetében a gyártó szerint a jármű hatótávja az 1600 kilométert is elérheti.

Az autó tetején elhelyezett napelemek összkapacitása 700 watt, ami egy nap alatt nagyjából 72 kilométeres távolság megtételét teszi lehetővé. Városi ingázásra már ez is elegendő, de ha nagyobb hatótávra van szükségünk, akkor az autót tölthetjük hálózatról is, valamint rendelhetünk rá extra napelemeket, amelyek akár 38 kilométerrel is megnövelhetik az egy napra rendelkezésre álló hatótávot. A gyártó honlapján található kalkulátor szerint azonban Magyarországon például ennek alig a felét, napi 32 kilométert autózhatnánk az Apterával pusztán a napelemekre hagyatkozva. Arról nem is beszélve, hogy itthon a napos órák száma erősen évszakfüggő.

Fotó: Aptera

Chris Antony, a cég társalapítója szerint

az Aptera hatékonyságának egyik kulcsa a rendkívül aerodinamikus dizájn, melynek köszönhetően az autó légellenállási együtthatója mindössze 0,13.

A háromkerekű járgány két különböző hajtással lesz rendelhető, az összkerékhajtású változat 3,5, míg az elsőkerék-hajtású 5,5 másodperc alatt gyorsul százra. 

Forrás: Aptera Motors/YouTube

Az Aptera a tervek szerint jövőre kerül piacra az USA-ban és az EU-ban. Az ára a felszereltségétől függően 25,9 és 46 ezer dollár között fog mozogni, ami mai árfolyamon nagyjából 7,6 és 13,6 millió forint közötti összeget jelent. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam