2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 2024-re hidrogénüzeműre cserélnének tízezer párizsi taxit

A HysetCo. francia vállalat, melynek tulajdonosa a klímavédelemben éllovas Toyota Motor Corp.,arról szeretne meggyőzni tízezer párizsi taxisofőrt, hogy váltsanak hidrogénüzemű járműre a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetére.

A cég az átállás felgyorsítására nyolcvanmillió eurót szán – írja a Bloomberg. A 2024-es év amúgy is fontos mérföldkő a város életében több környezetvédelmi szempontból: ez az a dátum, amikorra Párizs már teljesen kitiltja a dízelüzemű autókat, 2030-ra pedig minden benzines autótól megszabadulna. A nyolcvanmillióból a HysetCo. megveszi a párizsi taxivállalatot, a Slota Groupot, és még idén a cég hatszáz dízelautójának javát a Toyota hidrogénüzemű Mirai kocsijaira cserélik.

Fotó: toyota.hu

A HysetCo. másik tulajdonosa a Societe du Taxi Electrique Parisien, amely már most is száz hidrogénhajtású taxit üzemeltet a fővárosban. A hidrogénüzemű gépkocsik már most is népszerűek a különböző személyszállítási szolgáltatásokban, mivel a hatótávolságuk megegyezik a benzines járművekével, és a töltésük is mindössze pár percet vesz igénybe, szemben azzal, amire jelenleg az elektromos járműveknek szüksége van – nyilatkozta a Bloombergnek Mathieu Gardies, a Societe elnöke. Ezen járművek üzemeltetésének a költsége is megegyezik a benzines és a dízelüzemű autókéval.

A Toyota azon kevés cégek egyike, amely nem elektromos járműveket, hanem hidrogénüzemű kocsikat fejleszt, ezek gyártási költsége azonban elég magas. Ugyanakkor a taxiscégekkel kötött flottaszerződések a vásárlók figyelmét is ráirányíthatják ezekre az autókra, amelyek üzemeltetése teljesen környezetbarát: mindössze vízpárát bocsájtanak ki.

A HysetCo. végső célja, tehát a tízezer taxi lecserélése a tágabb értelemben vett párizsi régió taxijainak az ötödét érintené 2024 végéig. A cég a jelenlegi három, fővárosi hidrogén-töltőállomás mellé felhúzna még kettőt 2021-re, és 2024 végére ezek számát összesen húszra emelné. A HysetCo. ezt a „hidrogénhadjáratot” más városokban is véghez vinné, különösen most, hogy a romló légszennyezettségi értékek miatt egyre szigorodnak a kibocsátási kvóták. Mindez egybecseng Párizs autómentesítési tervével, amelynek egyik intézkedése például a sebességhatár 30 kilométer per órára csökkentése a városban.

Neked ajánljuk
Ezernél több kilométert tett meg az új Toyota Mirai egy töltéssel Romániában szelektív hulladékkal is lehet utazni Az űrtechnológia segíthet megérteni, hogyan és mennyit locsoljunk Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam