2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 2024-re hidrogénüzeműre cserélnének tízezer párizsi taxit

A HysetCo. francia vállalat, melynek tulajdonosa a klímavédelemben éllovas Toyota Motor Corp.,arról szeretne meggyőzni tízezer párizsi taxisofőrt, hogy váltsanak hidrogénüzemű járműre a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetére.

A cég az átállás felgyorsítására nyolcvanmillió eurót szán – írja a Bloomberg. A 2024-es év amúgy is fontos mérföldkő a város életében több környezetvédelmi szempontból: ez az a dátum, amikorra Párizs már teljesen kitiltja a dízelüzemű autókat, 2030-ra pedig minden benzines autótól megszabadulna. A nyolcvanmillióból a HysetCo. megveszi a párizsi taxivállalatot, a Slota Groupot, és még idén a cég hatszáz dízelautójának javát a Toyota hidrogénüzemű Mirai kocsijaira cserélik.

Fotó: toyota.hu

A HysetCo. másik tulajdonosa a Societe du Taxi Electrique Parisien, amely már most is száz hidrogénhajtású taxit üzemeltet a fővárosban. A hidrogénüzemű gépkocsik már most is népszerűek a különböző személyszállítási szolgáltatásokban, mivel a hatótávolságuk megegyezik a benzines járművekével, és a töltésük is mindössze pár percet vesz igénybe, szemben azzal, amire jelenleg az elektromos járműveknek szüksége van – nyilatkozta a Bloombergnek Mathieu Gardies, a Societe elnöke. Ezen járművek üzemeltetésének a költsége is megegyezik a benzines és a dízelüzemű autókéval.

A Toyota azon kevés cégek egyike, amely nem elektromos járműveket, hanem hidrogénüzemű kocsikat fejleszt, ezek gyártási költsége azonban elég magas. Ugyanakkor a taxiscégekkel kötött flottaszerződések a vásárlók figyelmét is ráirányíthatják ezekre az autókra, amelyek üzemeltetése teljesen környezetbarát: mindössze vízpárát bocsájtanak ki.

A HysetCo. végső célja, tehát a tízezer taxi lecserélése a tágabb értelemben vett párizsi régió taxijainak az ötödét érintené 2024 végéig. A cég a jelenlegi három, fővárosi hidrogén-töltőállomás mellé felhúzna még kettőt 2021-re, és 2024 végére ezek számát összesen húszra emelné. A HysetCo. ezt a „hidrogénhadjáratot” más városokban is véghez vinné, különösen most, hogy a romló légszennyezettségi értékek miatt egyre szigorodnak a kibocsátási kvóták. Mindez egybecseng Párizs autómentesítési tervével, amelynek egyik intézkedése például a sebességhatár 30 kilométer per órára csökkentése a városban.

Neked ajánljuk
Rengeteg új elektromos autót mutatott be a Toyota Rengeteg új elektromos autót mutatott be a Toyota Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam