2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan Powerpastával tankolhatunk?

A Fraunhofer Intézet bemutatta legújabb találmányát, a Powerpastát. A különleges masszát a jövőben járművek üzemanyagaként lehetne használni.

A Powerpasta névre keresztelt anyag egy sűrű massza, amelyet az üzemanyagtartályba kellene betölteni. A krémet magnéziumporból és hidrogénből állították össze a tudósok. Ehhez még észtert, valamint fémsót adtak, ami végül az alábbi eredményt hozta:

Fotó: Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials

A Powerpastát egy patron segítségével lehetne betölteni a járgányba. Ez azonban nem önmagában adná az üzemanyagot: a másik felét egy víztartályban tárolt vízből nyernék ki. Amikor a két anyag összekeveredik, hidrogéngáz fejlődik, amit már el tudna égetni a jármű rendszere.

A feltalálók szerint az egészben a legjobb, hogy a massza szobahőmérsékleten és normál nyomás mellett tárolható, vagyis nem kell hozzá semmilyen speciális tartály. Ráadásul

tízszer nagyobb az energiasűrűsége, mint a hagyományos megoldásnál használt változatnak.

A masszát elsősorban motorkerékpároknál vetnék be, de autók, sőt, drónok számára is használható lenne. A Fraunhofer Intézet szakemberei most egy gyár felépítését tervezik, amely évente négy tonna Powerpastát állítana elő.

Neked ajánljuk
Egy Föld (rövidfilm) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam