2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan Powerpastával tankolhatunk?

A Fraunhofer Intézet bemutatta legújabb találmányát, a Powerpastát. A különleges masszát a jövőben járművek üzemanyagaként lehetne használni.

A Powerpasta névre keresztelt anyag egy sűrű massza, amelyet az üzemanyagtartályba kellene betölteni. A krémet magnéziumporból és hidrogénből állították össze a tudósok. Ehhez még észtert, valamint fémsót adtak, ami végül az alábbi eredményt hozta:

Fotó: Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials

A Powerpastát egy patron segítségével lehetne betölteni a járgányba. Ez azonban nem önmagában adná az üzemanyagot: a másik felét egy víztartályban tárolt vízből nyernék ki. Amikor a két anyag összekeveredik, hidrogéngáz fejlődik, amit már el tudna égetni a jármű rendszere.

A feltalálók szerint az egészben a legjobb, hogy a massza szobahőmérsékleten és normál nyomás mellett tárolható, vagyis nem kell hozzá semmilyen speciális tartály. Ráadásul

tízszer nagyobb az energiasűrűsége, mint a hagyományos megoldásnál használt változatnak.

A masszát elsősorban motorkerékpároknál vetnék be, de autók, sőt, drónok számára is használható lenne. A Fraunhofer Intézet szakemberei most egy gyár felépítését tervezik, amely évente négy tonna Powerpastát állítana elő.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam