2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes tetőt kapott a Hyundai villanyautója

A Hyundai a napokban mutatta be új elektromos crossoverét, az Ioniq 5-öt, amely nemcsak szupergyorsan tölthető, de akár más villanyautókat is feltölthetünk vele. A járgányhoz extraként kérhető napelemes tető is, amellyel ideális körülmények között évente akár kétezer kilométert is nyerhetünk.

A hatótáv az Ioniq esetében erősen változó, hiszen a gyártó szerint a kocsi a kisebb, 58 kilowattórás akkumulátorcsomaggal 200 kilométert tud megtenni, a nagyobb, 72,6 kilowattórás akkumulátorpakkal viszont a hatótávja 500 kilométerre nő. Ez a hátsókerék-hajtású verzióra igaz, ha viszont valaki inkább a teljesítményt helyezi előtérbe, az kérheti az Ioniq 5-öt összkerékhajtással is, amely a nagyobb akkumulátorcsomag esetében 300 lóerős teljesítményt, 605 Nm nyomatékot, 185 km/h-s végsebességet, és 5,2 másodperc alatti gyorsulást biztosít nulláról százra.

A napelemes tető mellett a járgány egy eddig csak a drágább villanyautókban látott, 800 voltos töltési technológiát kapott, amellyel 350 wattos töltővel 10 százalékról 80 százalékra mindössze 18 perc alatt tölthetjük fel az akkumulátort. Hagyományos, 50 kilowattos töltővel ugyanez nagyjából egy órába telik.

Fotó: Hyundai 

Az autóból a hálózatba is tölthetünk vissza energiát, amellyel az USA-ban, ahol az energiaárak dinamikusan változnak, akár pénzt is kereshet a kocsi tulajdonosa,

ha akkor tölt fel energiát a rendszerbe, amikor éppen magasabbak az árak, és akkor tölti a kocsit, amikor éppen alacsonyabbak. Ezzel a módszerrel a napelemes tető is szép lassan visszahozhatja az árát.

A Hyundai szerint az Ioniq 5 az USA-ban az év második felétől válik elérhetővé, bizonyos piacokon viszont már 2021 tavaszától kapható lesz.

Neked ajánljuk
A legkevesebb energiából a legmesszebbre akar jutni a Mercedes-Benz Egyszerűen az Adriára vagy a Fekete-tengerig: egységesen lehet fizetni az e-autók töltéséért a Molnál Német startup fog kisméretű lakossági villanyautókat gyártani Bulgáriában Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam