2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízenergiával a tisztább autógyártásért

A BMW Group keddi sajtóközleménye szerint az új, teljesen elektromos BMW iX SUV és i4 szedán modellek nemcsak forgalomba kerülésüktől kezdve fogják kímélni a környezetet, hanem már a gyártásuk is helyben termelt megújuló energiával fog történni a dingolfingi és müncheni üzemekben.

„Ebben a tényben az az újdonság, hogy a megújuló energiát a gyárainkhoz közeli, regionális forrásokból fogjuk nyerni” – magyarázta Milan Nedeljković termelésért felelős igazgatósági tag, ugyanis a BMW már eddig is zöld energiával látta el üzemeit világszerte.

A gersthofeni vízerőmű Fotó: BMW Group

Ahogyan arról a villanyautosok.hu is hírt adott, a bajor vállalat a Stadtwerke München és az RWE Supply & Trading szolgáltatókkal kötött hosszú távú szerződést. Ez alapján a BMW iX az Isar folyó Moosburg és Landshut közötti szakaszán található három vízerőmű (az Uppenbornwerke) által termelt vízenergiát felhasználva készül, az i4-modellek gyártásához szükséges energiát pedig a Lech folyón, Gersthofenben és Rainban található vízerőművek biztosítják majd. De az így szerzett megújuló energiából a két villanyautó mellett számos alkatrész gyártására is jut majd Landshutban, Dingolfingban és Berlinben.

A BMW Group a saját maga által termelt zöldenergia mennyiségét is igyekszik növelni. A lipcsei gyárukat például négy szélturbina látja el a BMW i3 gyártásához szükséges energiával, a legújabb, mexikói üzemük termeléséhez szükséges áramot pedig csaknem teljes egészében napelemekből nyerik.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I. A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam