2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai tudományos áttörés a teljesen önvezető autók terén

Az ötös szintű, azaz teljesen önvezető autók fejlesztésének egyik nagy kihívását és egyben buktatóját az irányítási rendszer kidolgozása jelenti. Ilyen típusú rendszerek tervezéséhez alkottak új modellt az ELKH SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Laboratóriumának kutatói.

A teljesen autonóm járművek önvezető rendszerének megbízhatósága akkor 100 százalékos, ha senkinek, semmikor, még vészhelyzet esetén sem kell beavatkoznia a folyamatba.

A valóságban az autó sebessége, iránya és környezete állandóan változik, ezért olyan rendszerre van szükség, amely mindezekhez egyidejűleg képes igazodni.

A SZTAKI kutatói több millió kísérlet lefuttatásából szerzett adatokon big data alapú elemzési módszereket használtak, majd változó paraméterű modellstruktúrákkal dolgoztak. Az így létrehozott irányítási modell képes alkalmazkodni a jármű haladása során folyamatosan változó környezeti hatásokhoz, ugyanakkor garantált minőséget nyújt, tehát segíthet az autonóm rendszerek fejlesztésében.

A valóságban teljesen autonóm járművek még nem léteznek Illusztráció: Shutterstock.com

Az elkészült algoritmust a CarSim autószimulációs szoftverrel tesztelték a kutatók, ezen belül a Michigan Waterford Hills versenypálya virtuális modelljén futtatták a programot. A módszer az eddiginél jobban manőverező önvezető járműmodellhez vezetett, az eredményeket az Energies című folyóiratban publikálták.

„Ehhez az eljáráshoz nagyon sok adatra van szükség, és a kutatóknak még ezek birtokában is sokat kellett dolgozniuk ahhoz, hogy az adott feladatnak megfeleljen az algoritmus. Az eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy az új módszerrel a nominális eljárásoknál hatékonyabb és nagyobb teljesítményű önvezetési modell jöhet létre” – összegezte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat honlapján megjelent közlemény.

Neked ajánljuk
Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) Itt a világ első teljesen elektromos, autonóm teherhajója Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: elkh.org
Vissza
Hírfolyam